Sylvia Kristel is nog altijd de onzekere vlinder

Sylvia Kristel is zo iemand naar wie je nieuwsgierig bent hoe ze het maakt na een klein half leven van seks, drugs en rock 'n roll....

Rik Zaal kwam met cameraman Frans Bromet over de vloer in het Amsterdamse atelier van Sylvia Kristel. (In de eerste aflevering van een reeks voor Net 5, vroeger op de Amsterdamse zender AT5.) De filmster, 'bekend op elk continent ter wereld', is schilder geworden.

Nou, op wat meer tekening in het gelaat na, is ze niet veranderd. Dezelfde Sylvia Kristel. Weliswaar rookt ze nog wel een joint en Camels, maar ze drinkt malt (bier, geen whisky), ze is van de prozac af, een zelfhulpgroep hielp en haar libido keerde weer.

Ze is nog altijd de onzekere vlinder. Zo praat ze over haar leven, zo handelt ze, zo acteert ze, zo converseert ze met Rik Zaal en met Frans Bromet achter zijn camera.

Als baby in het hotel van haar ouders, op kostschool later: 'Er zit me iets dwars uit vroeger. Een open wond.'

Is er dan misschien verkeerd aan u gezeten vroeger?

'Nou nee. Ik ben wel verkeerd gethermometerd. Rectaal kostte het nogal wat moeite, daar wil ik het bij laten.'

Het aardige van de formule van Zaal en Co is dat hij en de camera van Bromet ook letterlijk even over de vloer komen. Informeel even rondkijkend om te informeren hoe het er mee is en wat men zoal doet. Ze kijken wat rond, de camera zo nu en dan op eigen houtje: door de open deur om te zien wie er in de Jordaan het straatje oversteekt.

Ze lopen wat rond, stellen een ogenschijnlijk terloopse vraag over iets wat ze zien. 'Dit is met prozac', wijst Sylvia Kristel een schilderij aan. 'En dit is zonder prozac. Dat kun je zien.'

De vraag ligt voor de hand: 'Waaraan dan?'

Rik Zaal zet zijn bril op om beter te kunnen zien.

Sylvia Kristel legt uit.

Zo'n beetje tegen het eind van het bezoek wil ze nog iets zelf-analyserends zeggen of anderszins plechtigs over haar leven .

Zaal en Bromet zijn er nauwelijks benieuwd naar.

De camera ziet een foto.

'Wie zijn dit?'

Een familieportret. Vader, moeder, kindje Sylvia.

Sylvia vertelt.

Aardig en effectief zo'n opzet van een tv-programma. Je kunt ook tamelijk bruusk, zonder beledigend te zijn iemand afkappen omdat jij en/of de camera ineens iets anders waarneemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden