SXSW: IJsland crowdsourcet nieuwe grondwet bij elkaar

AUSTIN - De bankencrisis zou weleens het beste kunnen zijn dat IJsland is overkomen. Dat beweren althans de panelleden van de sessie 'Rebooting Iceland' op de nieuwe-mediaconferentie South by Southwest interactive.

Rebooting Iceland © Heleen van Lier

Toen de banken omvielen en de gevestigde politiek in de ogen van de IJslanders faalde, hebben zij hun identiteit opnieuw gedefinieerd via crowdsourcing. In het 'Ministry of Ideas' draagt het publiek de ideeën aan. 'Door de bankencrisis zijn creativiteit en menselijkheid teruggebracht in de IJslandse politiek. De nieuwe grondwet wordt nu bij elkaar gecrowdsourced', zegt oprichter van Ministry of Ideas Gudjon Mar Gudjonsson.

Onzekerheid
Het omvallen van drie belangrijke banken in oktober 2008, waardoor het land een schuld opbouwde van vijf keer het Bruto Nationaal Product, had een enorme impact op IJsland. Panelvoorzitter Derek Lackaff: 'De florerende financiële sector was niet alleen economisch zeer belangrijk voor het land, het vormde ook de identiteit van het land, dat daarvoor vooral agrarisch was. Toen de financiële sector ineenstortte, volgde niet alleen onzekerheid over de economie, maar ook over de identiteit en normen en waarden van IJsland.' IJslanders hadden het vertrouwen in het leiderschap verloren en er ontstonden verschillende grassroots-initiatieven, waarbij werd nagedacht over de toekomst van het land. 'Vanuit de activisten en creatieven ontstond het idee om een nieuwe visie voor het land te ontwikkelen, gebaseerd op de wijsheid van het volk', zegt Gudjonsson.

Wat begon met negen mensen in een café, groeide uit tot een bijeenkomst met 1500 burgers, waarbij ideeën over het land werden verzameld. Met technologie die gebruikt wordt om sociale media te monitoren, het programma Birdcore, werden de ideeën van de IJslanders gestructureerd. 'Dit heeft een mooie dataset van de stem van de natie opgeleverd, waarbij iedereen zich gehoord voelt', aldus Gunnar Holmsteinn van Birdcore.

De nieuwe politieke orde van IJsland heeft de strategie opgepakt en voert dialoog met de beweging. Het is een laboratorium voor parlementaire besluitvorming geworden. Wanneer het project als succesvol kan worden beschouwd? Gudjonsson: 'Als de bevolking niet massaal IJsland ontvlucht, en het land net als vroeger weer hoog op de geluksindex scoort'.

Impressie van dag 1 op sxsw:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden