Drama

Swingers

De emotionele complicaties van partnerruil

Pauline Kleijer

'Nog een wijntje?' Daar zitten ze dan op de bank, twee echtparen die elkaar voor het eerst ontmoeten, klaar voor een weekendje partnerruil. Hoe gaat dat in zijn werk: eerst de boel aftasten, kijken of het klikt, wat eten, drinken en praten. 'Wat doe jij? Arts? Lange dagen, zeker?'

Er worden heel wat flessen geleegd in Swingers, het speelfilmdebuut van Stephan Brenninkmeijer. Wie op grond van het onderwerp een softporno-film verwacht, komt bedrogen uit: hoewel Swingers de nodige (tamelijk bedekte) seksscènes bevat, gaat het Brenninkmeijer niet om de daad zelf, maar om de emotionele complicaties van partnerruil. Dat is geen ongevaarlijke hobby, zo leert de film: rancune, jaloezie, minderwaardigheidsgevoelens en jeugdtrauma's kunnen de kop opsteken.


Zo blijkt de nonchalante Timo veel moeite te hebben met het vrijgevochten gedrag van zijn echtgenote, die meer aandacht heeft voor haar nieuwe veroveringen dan voor haar man. 'Begin niet aan partnerruil als je er niet zeker van bent dat je het alle twee even graag wilt', had Timo de minder ervaren Julian nog wel geadviseerd. De preutse, onzekere Diana komt bij de rammelende vierhoeksverhouding uiteindelijk als sterkste uit de bus.


Een weekend lang houterige gesprekken, moeizame vrijpartijen en katerige ruzies; het is bepaald geen recept voor een gemakkelijke film.


Lef kan de regisseur dan ook niet ontzegd worden. Brenninkmeijer, die zelf het scenario schreef, had veel moeite zijn film gefinancierd te krijgen, maar zette toch door. Swingers is een lowbudgetproductie, gedraaid op video. De vier acteurs, allen bekend van televisiewerk (vooral soaps en reclames), hebben zich duidelijk vol overtuiging in het project gestort.


Het resultaat van hun inspanningen is wisselvallig. Dat Brenninkmeijer met de nodige subtiliteit te werk gaat en oprecht gefascineerd lijkt door zijn onderwerp, valt te prijzen. Jammer genoeg levert het psychologische graafwerk weinig verrassingen op, en slaan de serieus bedoelde dialogen regelmatig de plank mis. 'Vanmiddag heb ik bij Diana gezien wat kwetsbaarheid is', verklaart Timo plechtig tegen het einde van de film. 'En dat vond ik erg mooi.'


Het totale gebrek aan humor doet Swingers bijna de das om. Toch kent de film weinig serieuze uitglijers, en dat is, gezien het lastige onderwerp, een hele prestatie.


De hoofdpersonen van Swingers voelen zich behoorlijk ongemakkelijk, maar hun gêne slaat niet over op de kijker. Net niet.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden