Suzanne Vermeer weet elk half jaar de CPNB Top 60 te halen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: auteurs die onder pseudoniem geweldige verkoopcijfers halen.

Jet Steinz
null Beeld .
Beeld .

Hij is sinds 2011 dood, maar toch weet thrillerauteur Paul Goeken elk half jaar de CPNB Top 60 te halen. Of eigenlijk: zijn pseudoniem. Want nadat Goeken vier matig verkopende boeken had geschreven, besloot zijn uitgever dat hij meer succes zou hebben wanneer hij als vrouwelijke schrijver door het leven zou gaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Goeken combineerde een van de meest voorkomende Nederlandse achternamen met de voornaam die vrijwel alle in de jaren zeventig verwekte meisjes kregen, en warempel: een ster was geboren. Een ster die nog steeds aan de hemel staat, want bestsellerauteur Suzanne Vermeer heeft inmiddels meer dan twee miljoen boeken verkocht, and still counting: deze week kwam Vermeers Hittegolf binnen op 6 in de CPNB Top 60. En dat terwijl Costa del Sol, zijn/haar vorige zomerthriller, er ook al 22 weken in staat.

CPNB bestseller 60

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

1 Fajah Lourens - Killerbody Dieet Kosmos (2) Recepten van ‘megadyslectische’ fitgirl.
2 Paulien Cornelisse - De verwarde cavia Cornelisse (4)
3 Hanya Yanagihara - Een klein leven; Nieuw Amsterdam (2)
4 Nicci French - Als het zaterdag wordt; Ambo Anthos (6)
5 Jari Litmanen - Litmanen 10; Voetbal International (1)
6 Suzanne Vermeer - Hittegolf; A.W. Bruna (1)
7 Martijn Katan - Voedingsmythe; Prometheus (3)
8 Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (60)
9 Rachel Renée Russell - Dagboek van een muts. Houd de dief!; De Fontein (3)
10 Maxim Hartman - De nationale vrouwenspotgids; Podium (1)

Wie de auteur is die het stokje van Goeken heeft overgenomen, is geheim. Net als de identiteit van die andere, razend populaire schrijver, een zekere 83-en-een-kwartjarige bewoner van een bejaardentehuis in Noord, wiens debuut en de opvolger daarvan al weken in de bestsellerlijst vertoeven: Hendrik Groen. Overigens lijkt deze na maanden speculeren nu toch eindelijk ontmaskerd te zijn. Hoofdverdachte is Peter de Smet, die nog steeds glashard ontkent. Voor de verkoopcijfers maakt het allemaal niets uit: Pogingen iets van het leven te maken staat deze week gewoon weer op de achtste plek en Zolang er leven is op nummer 19.

Heel bijzonder natuurlijk, twee titels tegelijkertijd in de Top 60, maar Griet Op de Beeck spant al elf weken de kroon met maar liefst drie bestsellers en is daarmee de enige romanschrijfster wie dat ooit is gelukt. Voor zover wij weten heet zij overigens écht Griet Op de Beeck. Dus voor alle schrijvers die gewoon onder eigen naam publiceren: er is hoop.

null Beeld .
Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden