Supervlot, komisch relaas over over liefde en respect voor jezelf

Karin Veraart
Voorstelling
Voorstelling "De Zere Neus van Bergerac" van Pieter Kramer en Arjan Ederveen.Beeld Leo van Velzen

Vraagt de ene fee aan de andere: 'Is het gelukt met de neuscorrectie?'
Antwoord: 'Ja en nee. Ze hadden er geen wifi, maar het zit op de rit.'

Falende feeën, malle anachronismen, een verlegen stagiaire, gore trollen en Franse chansons; het wemelt ervan in De zere neus van Bergerac, de nieuwe familievoorstelling van het Ro Theater. En natuurlijk zijn er kloeke kadetten, degens, een naderende oorlog, een mooie maar domme jongen en een charmante dichter met een heel grote neus die luistert naar de naam Cyrano.

Om hem ging het natuurlijk vooral in Cyrano de Bergerac, toneelstuk uit 1897 van de Franse schrijver Edmond Rostand. Arjan Ederveen nam dat verhaal eens lekker onder handen en voegde er onder meer een feeënorde aan toe, die het er onder dwang van een trollentiran bijzonder aan gelegen is de neus van Cyrano tot normale proporties terug te brengen.

Alex Klaasen schreef liedteksten voor de chanons, Jakop Ahlbom tekende voor de special effects en Pieter Kramer regisseert. En dat resulteert in een grappige, dynamische en op zekere momenten ook ontroerende muziektheatervoorstelling voor de hele familie, dat laatste een genre waarmee het Ro en deze makers een naam hebben opgebouwd.

Cyrano wordt erg sterk gespeeld door Wart Kamps, die ook tekstbijdragen leverde. Zijn Cyrano is lenig, lief en een echte held, die uiteindelijk helemaal niet is gediend van een neuscorrectie. Hij neemt het met verve op tegen zijn rivaal in de liefde, Christiaan de Boer (Marius Mensink), de wat dommige jongen die met zijn mooie uiterlijk het hart wint van de bekoorlijke Roxanne.

Rond dit bekende gegeven bouwen de makers nog een heel ander, komisch relaas: dat van een feeënkolonie, aangevoerd door Aurora (Sylvia Poorta, erg leuk) en belaagd door een trollenvolk, onder leiding van Knoessie Boessie (Jack Wouterse, in zijn dubbelrol van fee Brenda ook al niet te versmaden).

De feeën prutsen wat aan in hun streven het mensenvolk gelukkig te maken, communicatiefee Ada (Arjan Ederveen) en haar collega Gemma van de marketing (Ellen Pieters) voorop. Een van hun taakjes is aldus de neus van Cyrano bij te werken, ook al omdat zij verantwoordelijk blijken te zijn voor dat grote reukorgaan.

Uiteindelijk ontrolt er zich een fijn over de top, swingend, supervlot geregisseerd verhaal over liefde en respect voor jezelf en de ander, dat geen moment klef wordt - al komen er wel heel veel lekkere vieze dingen langs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden