Komedie

Supertex

Max heeft problemen, maar alles komt goed

Jan Pieter Ekker

SuperTex, naar Leon de Winters gelijknamige boek uit 1991, is gesitueerd in fraaie nieuwbouwwijken van Amsterdam, geregisseerd door de Duitser Jan Schütte en de hoofdrollen worden gespeeld door acteurs uit België, Engeland, Israël en Tsjechië die allemaal (gebroken) Engels spreken.

Film en boek gaan over de joodse dertiger Max Breslauer, die in het bedrijf werkt dat zijn vader Simon met eigen handen opbouwde: SuperTex, een grote winkelketen in goedkope textiel.

Zijn kleurloze broertje Boy voegt zich naar vaders wensen, maar Max, die dure business-scholen volgde en in een prijzig penthouse woont, heeft andere plannen. Hij werkt aan een ambitieus bedrijfsplan. Zijn oude, dominante vader, een overlevende van het concentratiekamp, neemt niet eens de moeite het te lezen. Die vertrouwt liever op zijn boerenverstand, niet op theoretische modellen. 'We kleden arme mensen omdat de meeste mensen arm zijn', luidt zijn adagium.

Als Max zijn plan dan eindelijk mag presenteren, valt vader erbij in slaap. Dan heeft Max er genoeg van. Hij neemt ontslag. Tot woede van vader. 'Het bedrijf heeft je gemaakt tot wat je bent. En nu het bedrijf je nodig heeft, ga je er vandoor.'

In een zilverkleurige Porsche rijdt hij vervolgens op de sabbat een chassidische jongen aan. Geschrokken probeert Max hem af te kopen. 'Jij gehoorzaamt de geboden niet', snauwt het wijsneuzige joch met keppeltje hem toe. 'Sommige mensen leven in het verleden', antwoordt Max.

Het is een scène die op weinig subtiele wijze duidelijk maakt dat Max zijn wortels verloochent.

De problemen stapelen zich in rap tempo op: Max ontdekt dat zijn vader er een jonge minnares op na houdt, hij krijgt problemen met zijn eigen vriendin (die plots haar joodse wortels wil ontdekken), zijn vader krijgt een ernstig auto-ongeluk, Boy verdwijnt spoorloos in Marokko.

Om alles tot slot toch nog goed te laten komen, moeten een aantal grote stappen worden gemaakt, die even onlogisch als voorspelbaar zijn. Kleine broer verandert van een lulletje rozenwater zo maar in een man van de wereld. Grote broer blijkt veel meer op zijn vader te lijken dan hij ooit voor mogelijk hield.

SuperTex is een degelijke productie, die lijdt aan bloedeloosheid. Vooral hoofdrolspeler Stephen Mangan heeft een vlakke toon. Jan Decleir (in een soortgelijke vaderrol als in Karakter) en de fraaie, sfeerrijke fotografie kunnen daar weinig aan veranderen.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden