Superpoes uit Zeeland blijft een mysterie

Theater..

terneuzen De jongste zus van Mathilde Willink vond het idee eerst helemaal niks. Ze had geprotesteerd tegen de voorstelling over haar beroemde societyzus: Maria Theodora Mathilde de Doelder (1938-1977), die zichzelf als extravagante echtgenoot en muze van Carel Willink beroemd maakte als levend kunstwerk. Zoiets zou vast uitmonden in onredelijk hysterisch sensatietheater, en helemaal geen recht doen het leven van de diva.

Woensdag, na de première van Mathilde in Terneuzen (de geboortestad van Mathilde), blijkt ze net als een andere zus aangenaam verrast. Acteur Louis van Beek heeft volgens hen hun zus dicht genaderd. ‘Zo was ze’, zeggen ze. ‘Alleen dat slepende, slome accent was bij Mathilde lichter. Maar dat komt omdat hij een man is.’

Verwacht geen liederlijke travestie of schmierende (zelf)moordscènes in een hemelbed. Van Beek komt tussen spiegelmuren stijlvol op in een nieuwe creatie van Fong Leng. Op zijn rok liggen panters, het glanzend rode hesje verbergt vlindermouwen tussen plissés. Af en toe speelt hij met zijn lange blonde staart. Zijn ogen zijn sprookjesblauw geschminkt: superpoes Willink.

Nog voor Van Beek als Mathilde begint aan zijn trotse (zelf geschreven) monoloog over wat dit Zeeuwse meisje allemaal (niet) wilde, komt acteur en pianist David Cantens stoer op – een pooier met gangsterbril. De dreunende bas lijkt een rare rapvoorstelling aan te kondigen.

Maar wanneer Cantens het eerste stemmige kleinkunstliedje uit de elektrische piano tovert en Van Beek Mathildes zielenroerselen verwoordt, groeit een helder beeld van een intelligent, excentriek Zeeuws meisje dat zich in de geest van Nietzsche boven alles wilde verheffen tot kunst. Dat wist dat ze op andermans talent moest meeliften. En dat in eenzaamheid verzonk na de scheiding van Willink. Maar de ontroering blijft overal op afstand.

Van Beek memoreert kort haar jeugd en suggereert dat een gebrek aan vaderliefde en een intieme omgang met ooms en leraren debet is aan haar voorliefde voor oudere mannen.

De zussen menen dat dit niet zo was. Ook Fong Leng, aanwezig bij de première, zegt zoiets nooit van Mathilde te hebben gehoord. Maar zeker weten doen ze het niet. Mathilde blijft een mysterie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden