SUPERHELDEN ZONDER ZORGEN

Superheld zijn is niet gemakkelijk. Dat is de strekking van de meeste stripverfilmingen die Hollywood de laatste jaren aan de lopende band produceert....

Pauline Kleijer

Zo niet de Fantastic Four. Nadat ze tijdens een ruimtereis door kosmische straling in supermensen zijn veranderd, kunnen de vier helden hun geluk niet op. Hun nieuwe eigenschappen zijn niet eens zo benijdenswaardig: wetenschapper Reed Richards kan zijn ledematen naar behoefte oprekken, Sue Storm trekt onzichtbaarheidsschermen op, haar broertje Johnny kan zich transformeren tot vliegende vuurbal, en de arme Ben Grimm is permanent veranderd in een stenen monster. Met de nodige spierkracht, dat wel.

De avonturen van het goedgeluimde viertal, hoofdrolspelers in een populaire stripreeks van Marvel, werden in 2005 voor het eerst verfilmd. Het is onbekend hoeveel afleveringen nog zullen volgen, maar het lijkt erop dat de makers binnen het genre van de superheldenstripverfilming een profijtelijke niche hebben aangeboord. Wie te jong is of om andere redenen de lange adem mist voor de eindeloos uitgesponnen, duistere verwikkelingen rondom getroebleerde helden als Spider-Man, kan terecht bij Fantastic Four voor anderhalf uur ongecompliceerd vertier.

In Rise of the Silver Surfer, deel twee in de reeks, wordt het aanstaande huwelijk tussen Reed en Sue gedwarsboomd door intergalactische onrust. Een zilverkleurige surfer is door zijn opdrachtgever, een hongerige planeet, vooruit gestuurd om de aarde te prepareren voor totale vernietiging. Om de mensheid te redden, moeten de vier helden samenwerken met slechterik Victor Von Doom.

De film is niets meer of minder dan popcornvermaak: de karakters krijgen verbluffend weinig diepgang, en ook de naderende Apocalyps wordt lekker luchtig opgevat. Ach, dat huwelijk komt er toch wel.Pauline Kleijer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden