Recensie

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury: prima oude wijn in een nieuw vat met extra verrassing ★★★★★

Nintendo vult de leemte aan nieuwe games voor de Switch al vier jaar op met heruitgaven van niet eens zo oude succesnummers. Kwalijk? Niet als de nieuwe uitvoering het origineel overtreft.

Peter van Ammelrooy
Het hergebruikte Super Mario 3D World voelt dankzij het extra nieuwe hoofdstuk Bowser's Fury vers aan. Beeld Nintendo
Het hergebruikte Super Mario 3D World voelt dankzij het extra nieuwe hoofdstuk Bowser's Fury vers aan.Beeld Nintendo

‘Elk nadeel hep se voordeel’, aldus voetballegende Johan Cruijff (of Willem van Hanegem volgens ‘De Kromme’ zelf). Dat de Wii U-spelcomputer van Nintendo negen jaar geleden geen succes werd, is nu een zegen. Het betekent een tweede leven voor tal van sublieme games, die onderbelicht bleven. Voor hen een herkansing op de opvolger van de Wii U, de Switch.

Een kleine vier jaar oud is de Switch nu en een hele stoet oude games heeft er een comeback op beleefd. Van eigen makelij brachten de Japanners in 2017 al The Legend of Zelda: Breath of the Wild in een nieuw jasje uit en plakten Deluxe achter de remake van Mario Kart 8. In 2018 volgde de comebacks van Donkey Kong Country: Tropical Freeze, Captain Toad: Treasure Tracker en Hyrule Warriors: Definitive Edition, in 2019 was de beurt aan New Super Mario Bros. U Deluxe. In 2020 kreeg Pikmin 3 – een persoonlijke favoriet – een tweede, ‘deluxe’ leven.

En nog is de afdeling recycling aan Kamitoba-hokotate-cho 11-1 in Kyoto niet klaar. Uit de as van de Wii U is ook Super Mario 3D World verrezen, oorspronkelijk verschenen in 2013.

Er is een school van gameliefhebbers, deskundologen en recensenten die het hergebruik van oude titels als een teken van armoede beschouwen. Nintendo valt zeker het verwijt te maken dat het voor de Switch niet zo bijster veel nieuwe, originele spellen biedt voor een console die al toch vier jaar op de markt is en uitstekend verkoopt. Dat aan veel oude Wii U-games niks of amper iets nieuws is toegevoegd, is inderdaad een tikkeltje gemakzuchtig.

Een keur aan curieuze creaturen en katten in Super Mario 3D World + Bowser's Fury. Beeld Nintendo
Een keur aan curieuze creaturen en katten in Super Mario 3D World + Bowser's Fury.Beeld Nintendo

Nieuwe klassieker

Maar Super Mario 3D World valt niet in die categorie, dankzij enkele vernieuwingen en de toevoeging van een heel nieuw, apart en afwijkend hoofdstuk, dat Bowser’s Fury is gedoopt.

Voor de remake kunnen we grotendeels terugvallen op het oordeel uit 2013. Super Mario 3D World is een excellente staalkaart van gamemechanismen die laat zien dat de Japanners de absolute meesters zijn van het klim-, spring- en klautergenre (in gamesjargon: de platformer), en Super Mario hun onaantastbare mascotte.

Het is niet te geloven dat het gezette loodgietertje al veertig jaar meegaat en dat zijn snoepkleurige universum nog steeds blijft vertederen.

De vondsten in spelbedieningen zijn eindeloos. Ze lopen uiteen van segmenten waarin je met schaduwen moet spelen om verder te kunnen tot onzichtbare bruggen die onder de voeten van je personages ontstaan, van vlakken die tevoorschijn floepen of verdwijnen op de maat van muziek tot panels die kantelen als je erop springt. Als je een dubbeltrosje kersen oppikt maken die van spelfiguurtje op dat moment een kloon, waardoor er op den duur vijf Mario’s, Toads, Peaches en Luigi’s over het scherm stuiteren.

De mooiste ‘power-up’ (lees: krachtpil) is de bel die Super Mario in een kat verandert, waarmee hij bijzondere vaardigheden vergaart, zoals klauwtjes om tegen muren op te klimmen of grotere sprongen te maken. Van de vier speelbare figuurtjes waarmee je Super Mario 3D World verkent is de besnorde held het veelzijdigst. Peach kan zweven, Luigi kan hoger springen en Toad is beter in het ontwijken van objecten, maar de loodgieter is in principe voor elke klus inzetbaar.

Het universum van Super Mario 3D World heeft een zweem van surrealisme. Beeld Nintendo
Het universum van Super Mario 3D World heeft een zweem van surrealisme.Beeld Nintendo

Vuurhaard

De hernieuwde kennismaking met Super Mario 3D World is een feest. Wie zes tientjes voor een nieuw jasje en de mogelijkheid voor online meermanspartijtjes toch iets te gortig vindt, is er de uitbreiding Bowser’s Fury.

In dit nieuwe, originele en vrijwel op zichzelf staande hoofdstuk voegen de tovenaars van Nintendo weer een nieuw spelelement toe. Op een uitgestrekt archipel waarvan we de verschillende eilandjes in willekeurige volgorde mogen veroveren moeten we als Mario Cat Shines verzamelen, om uiteindelijk zijn eeuwige nemesis te verslaan. Deze Bowser is van een groen draakje getransformeerd in een vuurspuwer van Godzilla-formaat.

De ‘fury’ bestaat eruit dat Bowser op gezette tijden uit water opduikt, brandende stenen uitbraakt die als bommentapijt neerdalen en zijn verzengende adem over het eiland laat gaan. Dat vuur vaagt niet alleen blokken weg waar achter Mario dekking zou kunnen zoeken, maar activeert ook blokken die geheimen prijsgeven. Het is dus soms zaak om Bowser uit zijn sluimer te wekken en hem naar een plek te lokken waar aanwijzingen wachten.

Af en toe verandert Mario in een gouden leeuw van dezelfde proporties als Bowser voor een partijtje kaiju-knokken, zoals de creaturen worden aangeduid uit de Japanse monsterfilms. Een tweede speler kan de bediening van Mario’s kompaan, Bowser junior, op zich nemen, anders doet de computer dat.

Bowser’s Fury voegt zoveel fijne noviteiten toe dat het amper aanvoelt als een bijgerecht en meer als de hoofdmaaltijd. Of dat de complete aankoopsom waard is van Super Mario 3D World, is een kwestie van eetlust. Maar zoals Cruijff al sprak: je gaat het pas zien als je het doorhebt.

In poezenpak holt en klimt Mario nog harder dan normaal. Beeld Nintendo
In poezenpak holt en klimt Mario nog harder dan normaal.Beeld Nintendo

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury is uitgebracht voor de Nintendo Switch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden