RecensieAlbum SunO)))

Sunn O))) blaast de wapperende lucht vanuit de versterkers recht uw huiskamer binnen ★★★★☆

Albumhoes Sunn O))): Life Metal Beeld Sunn O)))
Albumhoes Sunn O))): Life MetalBeeld Sunn O)))

Heavy

★★★★☆

Sunn O)))

Life Metal

Southern Lord/ Konkurrent

Verrast ben je natuurlijk niet, bij de achtste studioplaat van Sunn O))). Natuurlijk laten Stephen O’Malley en Greg Anderson de gitaren dreunen, in tracks van bijna een kwartier per stuk. Het duo heeft nooit anders gedaan.

Toch sta je weer te kijken van dit gitaargeweld, al bij het magistrale eerste nummer Between Sleipnir’s Breaths. Wat trekt Sunn O))) – de band vernoemde zichzelf naar een merk gitaarversterker, en de ‘O’ met de drie haakjes staat voor een geluidsgolf – toch een rijke, soms zelfs verwarmende klanken uit de gitaren en de versterkers: die onverwoestbare oeropstelling van de rock. De trage en zwaar gonzende akkoorden resoneren steeds heviger en boven de dikke geluidsstroom stijgen boventonen en bijgeluiden op, die een eigen leven gaan leiden.

Maar de sound, en dus de productie van Life Metal, is het ware kunstwerk. O’Malley, Anderson en producer Steve Albini hebben de echoënde feedback van de gitaren zo analoog mogelijk opgenomen, met microfoons voor de versterkers, op magnetische spoelenbanden. Dus voel je als het ware de lucht trillen bij het geluid dat nu van de plaat komt (het is nadrukkelijk de bedoeling dat de nieuwe Sunn O))) wordt beluisterd vanaf vinyl). Alsof de wapperende lucht uit de studio na een lange reis is aangeland in de huiskamer.

De muziek van Sunn O))) klinkt op het eerste gehoor misschien log en eentonig. Maar wie geduldig luistert naar de laatste tracks Aurora en Novae, die zich samen oprekken tot een symfonie van drie kwartier, zal toch opkijken van de schakeringen in het geluid. In de finale vloeien de onheilspellende gitaren ineens samen met een ijzig zagende cello en een orgel, waardoor de dreun weer van kleur verschiet. Het is muziek om te ondergaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden