Succesvolle Nederlandse series stoppen, maar opvolgers zijn in de maak

Goedbekeken Nederlandse tv-series lopen deze week allemaal op hun eind. Overspel stopt vanavond voorgoed, Penoza eindigde afgelopen zondag al en het slot van Zwarte Tulp is aanstaand weekend. De succesreeks Bloedverwanten kende eerder dit jaar al een definitief eind. Wat komt er voor in de plaats? En waarvan volgen er wel nieuwe seizoenen? Een overzicht.

Thijs van Soest
Fedja van Huet en Silvia Hoeks in Overspel. De serie is na donderdag definitief afgerond. Beeld VARA
Fedja van Huet en Silvia Hoeks in Overspel. De serie is na donderdag definitief afgerond.Beeld VARA

Na drie seizoenen komt er donderdagavond een definitief einde aan de VARA-dramaserie Overspel. Het verhaal van de serie rond de criminele familie Couwenberg - met gemiddeld een miljoen vaste kijkers en goede kritieken - 'is nu helemaal verteld', zei actrice Rifka Lodeizen eerder al. De makers van Overspel mogen van de omroep verder met iets nieuws: de thrillerserie Klem, met Barry Atsma en Georgina Verbaan in de hoofdrollen.

Op die serie is het nog wel even wachten: pas in 2017 is het eerste seizoen te zien. Klem wordt net als Overspel geschreven door Frank Ketelaar, die eerder ook al series als De Prooi en Vuurzee schreef. De nieuwe reeks, waarvan de opnames in januari starten, gaat over een 'keurige man' in Amsterdam-Zuid (Atsma) met een dochtertje van 8. Zij heeft op school een hartsvriendin, van wie de vader (gespeeld door Jacob Derwig) een crimineel blijkt te zijn. De levens van hun vaders raken steeds meer met elkaar verweven, met volgens de omroep 'alle noodlottige gevolgen van dien'. Georgina Verbaan, onlangs nog winnares van een Gouden Kalf voor de film De Surprise, speelt in Klem de vrouw van Derwig.

Barry Atsma speelt vanaf 2017 een hoofdrol in Klem, de serie die geldt als opvolger van Overspel. Beeld anp
Barry Atsma speelt vanaf 2017 een hoofdrol in Klem, de serie die geldt als opvolger van Overspel.Beeld anp

Tessa en Penoza

Voor het zover is, programmeert NPO1 andere nieuwe Nederlandse series op de donderdagavonden, te beginnen op 26 november met Tessa, een serie rond Thekla Reuten (was afgelopen seizoen ook te zien in Overspel). Zij speelt in Tessa een politiek incorrecte lerares die het niet zo nauw neemt met de regels op een middelbare school. De serie is een vrijwel exacte Nederlandse remake van de Deense hit Rita, hier te zien op Netflix. Vanaf eind januari, als Tessa is afgerond, volgt een nieuw seizoen van Heer & Meester, de MAX-serie met Daan Schuurmans. In het najaar volgt mogelijk een tweede seizoen van Hollands Hoop, de 'Nederlandse Breaking Bad' genoemd.

Toneel- en televisieacteur Jacob Derwig, vanaf 2017 dus te zien in het nieuwe drama Klem, was tot zondag nog wekelijks te zien in het vierde seizoen van Penoza, de misdaadserie van KRO-NCRV. Daarvan zijn nu vier reeksen gemaakt, allen met Monic Hendrickx in de hoofdrol. Het is ondanks de hoge kijkcijfers - gemiddeld een miljoen kijkers per week op NPO3 - nog niet duidelijk of er een vijfde komt.

De KRO-NCRV laat desgevraagd weten dat de omroep op dit moment met de producent praat over de verhaallijnen van een eventueel nieuw seizoen. 'Het is dus nog niet 100 procent zeker, we zijn in het ontwikkelstadium', meldt een woordvoerder. Regisseur Diederik van Rooijen liet enkele maanden geleden al op Radio 1 doorschemeren 'na te denken over een vervolg'.

De cast van Penoza Beeld KRO-NCRV
De cast van PenozaBeeld KRO-NCRV

Zwarte Tulp

Aanstaande zondag wordt nog een andere serie op televisie afgesloten; dan is op RTL4 de laatste aflevering te zien van het eerste seizoen van Zwarte Tulp. De reeks van RTL's eigen online streamingdienst Videoland was daar al sinds eind maart dit jaar in zijn geheel te zien, maar omdat het aantal abonnees van die dienst vooralsnog tegenvalt, besloot RTL4 de serie al vrij snel ook op de traditionele tv te vertonen. Met succes, de tot nu toe uitgezonden elf afleveringen trokken gemiddeld ruim 1,1 miljoen kijkers. De opnames van het tweede seizoen zijn inmiddels begonnen.

Acteur Derek de Lint gaat daarin overigens een grote rol spelen, zo maakte RTL onlangs bekend. De bekende acteur speelde tot afgelopen voorjaar de hoofdrol in de Avro-reeks Bloedverwanten, waarvan ondanks goede kijkcijfers geen nieuw seizoen meer zal komen. Wel is er een op de serie gebaseerd theaterstuk dat momenteel een tournee maakt door het land.

In Zwarte Tulp worden de overige hoofdrollen gespeeld door Anna Drijver, Linda van Dyck en Roeland Fernhout. Ook Huub Stapel keert in het tweede seizoen terug. Daarnaast heeft hij de hoofdrol gekregen in een nieuwe spin-off van de Avrotros-politiereeks Flikken, onder de titel Flikken Rotterdam. Die serie is vanaf 8 januari 2016 te zien op tv bij NPO1.

Begin volgend jaar volgen bij RTL4 nog nieuwe seizoenen van politiereeks Moordvrouw en 'dramady' Divorce. Ook keert daar de 'feelgood'-reeks van Linda de Mol, de Familie Kruis, terug voor een tweede seizoen. SBS6, momenteel succesvol met nieuwe seizoenen van Dokter Tinus en Bureau Raampoort op maandagen, komt in het nieuwe jaar met een nieuw seizoen van Danni Lowinksi.

De hoofdrolspelers van het eerste seizoen Zwarte Tulp. Beeld RTL
De hoofdrolspelers van het eerste seizoen Zwarte Tulp.Beeld RTL

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden