Succes van series als Downton Abbey wekt oude literaire vorm tot leven: het feuilleton

De week in boeken

Het succes van series als Game of Thrones heeft in Groot-Brittannië geleid tot de comeback van een oud literair genre.

Still uit Anna Karenina Beeld RV

Het succes van series als Downton Abbey en Game of Thrones heeft in Engeland een oude literaire vorm tot leven gewekt: het feuilleton, ofwel The serial novel zoals de Engelsen het noemen. Via de site Serial Box kunnen liefhebbers van suspense boeken downloaden die tien tot zestien weken lopen. Belgravia bijvoorbeeld, een thriller van Downton Abbey-schrijver Julian Fellowes die zich afspeelt in de goede gegoede kringen ten tijde van de Slag bij Waterloo. Of A most dangerous woman, een wedergeboorte van Wilkie Collins’ Victoriaanse klassieker A woman in white.

De negentiende eeuw was de glorietijd van het feuilleton. Grote romans als Vanity Fair, De hut van Oom Tom, Madame Bovary, Anna Karenina, Misdaad en Straf en Schateiland verschenen eerst in kranten of literaire tijdschriften, evenals Charles Dickens’ The posthumous papers of the Pickwick Club, dat wordt gezien als het startpunt van deze rage.

Het grote voordeel was dat literatuur een veel groter publiek bereikte, ook mensen die zich geen boeken konden veroorloven. Een bekend modern voorbeeld is Tom Wolfe’s Bonfire of the Vanities, dat eerst in Rolling Stone verscheen.

Vooral jongeren en forensen lijken een steeds grotere interesse te tonen in het feuilleton. Volgens uitgeefster Molly Barton van Serial Box kunnen lezers over het verhaal praten zonder dat het gevaar bestaat dat iemand het plot verraadt. Op deze manier ontstaat een gemeenschappelijke leeservaring. Serial Box wil bestaande romans omschrijven tot feuilletons, maar de meeste werken zullen oorspronkelijk zijn. Voor de auteur is de grootste uitdaging om elke episode te voorzien van een cliffhanger. Een thriller is de ideale vorm.

Idealiter duurt het 25 minuten om een episode te lezen op een Kindle, of een uur om die af te luisteren op een audioboek. Wanneer het goed gaat lopen, bestaat de kans dat kranten of tijdschriften zich weer aan deze literaire vorm zullen wagen, net als in de dagen van Dickens en Dostojevski.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.