Subtiel aandoenlijke robotmensen in Pandora's Dropbox

Heitmanns robotmensen krijgen heel subtiel iets aandoenlijks, iets meelijwekkends. Die dubbelheid is erg mooi. De slowmotion maakt de fysieke controle goed zichtbaar, maar verraadt ook de inspanning.

null Beeld Pandora's Dropbox
Beeld Pandora's Dropbox

In 1870 ging een ballet in première over een pop die tot leven komt: Coppélia, of het meisje met de ogen van glazuur. Bijna anderhalve eeuw later maakt Katja Heitmann, een choreograaf uit de conceptuele hoek van de dans, een stuk waarin zes dansers robots met menselijke trekjes verbeelden of mensen die de perfectie van robots proberen te evenaren.

De magie van het sprookje heeft in Pandora's Dropbox plaatsgemaakt voor ongemak over technologisering. Op een elektronische compositie met flarden vervormde Mahlerzang beweegt het zestal over een zeshoekige dansvloer met kunstgras, waar het publiek omheen zit. Of ze nu stappen, een kwartslag draaien, gaan liggen of elkaar optillen: alles gebeurt extreem traag, opgeknipt in zes gelijkmatige tellen. De armen hangen licht gebogen langs het lijf, de mondhoeken zijn in een vage glimlach getrokken en de ogen staren. Zelfs het incidenteel knipperen van de oogleden gebeurt gelijktijdig, op de tel: pats dicht, pats open. Het consequente, de beheersing en de vervreemding fascineren, hoewel het ruimtegebruik gevarieerder had gemogen.

De mythologische Pandora was de perfecte vrouw, tot ze de doos die Zeus haar had gegeven opende. Heitmann, die sinds haar afstuderen in 2012 opvalt met producties over identiteit in de digitale wereld, stopt de rotzooi terug in de dropbox. Dat lukt echter niet volledig. De slowmotion maakt de fysieke controle goed zichtbaar, maar verraadt ook de inspanning: spieren gaan onvermijdelijk trillen.

Snot, zweet en tranen zijn evenmin te choreograferen. Heitmanns robotmensen krijgen heel subtiel iets aandoenlijks, iets meelijwekkends. Die dubbelheid is veelzeggend en erg mooi. Hier dansen mensen gevangen in hun eigen lijf en ambities.

Pandora's Dropbox
Dans
Door:This is Not a Show. Concept en choreografie: Katja Heitmann. Concept, muziek en licht: Sander van der Schaaf. 19/5, Theater Kikker, Utrecht. Tournee vanaf 10/8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden