'Subsidies niet naar fondsen'

De Raad voor Cultuur wil zelf blijven oordelen over alle subsidie-aanvragen voor podiumkunsten. Daarmee keert hij zich tegen Cultuur-staatssecretaris Cees van Leeuwen, die een groot aantal van die aanvragen wilde overhevelen naar twee fondsen....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

De Raad publiceerde vrijdag een afwijzend advies op Van Leeuwens plan; de staatssecretaris had zelf om zo'n advies gevraagd. Van Leeuwen wil dat een groot aantal subsidie-aanvragers uit de wereld van theater, muziek en dans zich voortaan vervoegt bij het Fonds voor Amateurkunsten en Podiumkunsten (FAPK) en het Fonds Podiumprogrammering en Marketing (FPPM). Die overheveling zou een einde moeten maken aan de huidige 'overbelasting' van de Raad. Kunstinstellingen hebben kritiek op de traagheid en willekeur van de subsidiëring door de Raad voor Cultuur.

Het plan van Van Leeuwen beneemt het overzicht op de gehele kunstensector, nodig voor 'een integrale advisering', aldus de Raad. Bovendien raken de overgehevelde aanvragers 'buiten het zicht van de directe bestuurlijke en politieke verantwoordelijkheid'. Fondsen als FAPK en FPPM krijgen hun geld van het Rijk, maar zijn verder zelfstandig. Zij verstrekken korte-termijnsubsidies binnen één kunstensector.

De Raad subsidieert aanvragers alleen voor vier jaar uit hoofde van de Cultuurnota's, die steeds zo'n periode bestrijken. Eind dit jaar moeten de aanvragen worden ingediend voor de nieuwe Cultuurnota 2005-2008.

Als Van Leeuwen zijn zin krijgt, aldus de Raad, krijgen toekomstige Cultuurnota's 'een behoudender karakter' omdat de vernieuwing veelal plaatsvindt bij de aanvragers die hij wil overhevelen. Verder moeten instellingen zelf kunnen kiezen tussen subsidie voor de lange - of korte termijn.

Aan de kritiek op zijn subsidiepraktijk wil de Raad voor Cultuur tegemoetkomen door de bureaucratische rompslomp voor de aanvragers te verminderen. Zo wil de Raad de informatie die de aanvragers moeten aanleveren, voortaan afstemmen op 'omvang en functie' van de subsidie. Peter Berends, plaatsvervangend secretaris van de Raad voor Cultuur, geeft een voorbeeld. 'Onze huidige vragenlijsten zijn afgestemd op de aanvraag van bijvoorbeeld een muziekensemble voor een subsidie voor een serie concerten. Maar als dat ensemble subsidie wil voor een manager, hoeven wij eigenlijk alleen maar te weten of hij echt in dienst is en of zijn optreden heeft geleid tot meetbaar meer concerten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden