DansrecensieCria

Suave brengt dampende dans uit de favela’s ★★★★☆

In deze aanstekelijke mix van samba, breakdance, funk en vogueing lijken de lijven volledig los in elkaar te zitten.

Mirjam van der Linden
Cria op Tweetakt Festival Beeld Renato Mangolin
Cria op Tweetakt FestivalBeeld Renato Mangolin

Denk je dat je alles hebt gezien, zie je de Brazilaanse dansers van Suave. En dan weet je pas hoe vrij, ritmisch en sensueel heupen en billen, schouders en borstkassen kunnen bewegen. Het is een schudden, draaien en golven van jewelste, met razendsnel voetenwerk en een explosieve energie. In deze aanstekelijke mix van samba, breakdance, funk en vogueing lijken de lijven volledig los in elkaar te zitten.

Cria op Tweetakt Festival Beeld Renato Mangolin
Cria op Tweetakt FestivalBeeld Renato Mangolin

Suave is een groep dansers uit de favela’s van Rio de Janeiro. Vijf jaar geleden auditeerden ze bij een dansfestival in de stad, nu zijn ze een internationaal succes. Ook voor Cria werkte choreograaf Alice Ripoll vanuit hun eigen gettostijl: de passinho, die zich net als bij hiphop in battles ontwikkelt. Die floreert nu zo’n tien jaar tijdens gigantische feesten die door de drugskartels worden gefinancierd en wordt daarom, af en aan, door de overheid verboden. De virtuositeit, de competitie, de spanning, de gekte die je je bij deze feesten kunt voorstellen: dat alles dampt van Cria af.

Cria op Tweetakt Festival Beeld Renato Mangolin
Cria op Tweetakt FestivalBeeld Renato Mangolin

Maar de voorstelling is meer. Met twee vrouwen, zeven mannen en een man die zich als de vrouwelijkste vrouw ooit presenteert, gaat het veel en met de nodige zelfspot over seks, lichamelijkheid en persoonlijke expressie. Maar ook over frustratie, woede en geweld. Een schreeuwende vrouw die niet door een muur van lichamen kan breken: even later ligt ze voor dood, dansers tegen haar aan gevleid alsof ze een zacht kussen is, en voor zich twee mannen die acrobatisch verstrengeld in alle stilte weer ruimte geven aan de schoonheid en de tederheid.

Cria

Dans

★★★★☆

Door Suave

Choreografie: Alice Ripoll. 4/4, Theater Kikker, Festival Tweetakt, Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden