Suanlatang, maaltijdsoep

Kookboeken horen tot mijn vaste bedlectuur. Niets is zo ontspannend als lijstjes ingrediënten. Sinds mijn draadloos internet werkt en ik een beschaafd formaat laptop heb, zijn daar de kookfilmpjes op YouTube bijgekomen.

Ingrediënten

(Voor 2 à 3 personen)
1 liter bouillon
50 gr. so-oen
10 gr. wolkenoortjes, geweekt en in reepjes
8 gedroogde shiitakes, geweekt en in reepjes
1 blok tofu, in dunne reepjes van ca. 6 cm lang
3 eetl. rode of zwarte rijstazijn
2 eetl. lichte sojasaus
zout
1 eetl. maizena
2 eieren
sesamolie
witte peper
2 lenteuitjes, fijngehakt
2 eetl. verse koriander, fijngehakt
Filmvermaak is vaak genoeg ook leedvermaak en anders dan bij de gelikte kookshows op tv, kun je op YouTube genieten van alledaagse keukensukkels. Dat geeft je het prettige gevoel dat je ergens toch net iets beter in bent, waar je weer heerlijk van kunt slapen.

Je kunt ook, heel praktisch, van één gerecht verschillende varianten bekijken. Een uurtje 'suanlatang' op YouTube biedt kijkjes in de keuken van coryfeeën als Ken Hom en Chinghe Huang, maar ook van twee westerse studenten die in aandoenlijk Chinees en met dito kooktechniek met de geheimen van de beroemde Chinese zure (suan) pittige (la) soep (tang) worstelen.

En dan is het de kunst van al die filmpjes je eigen soep te brouwen, want zoiets als dé suanlatang bestaat niet. Zo gebruikt Ken Hom so-oen (vermicelli van mungbonen) en neemt Chinghe Huang rode peper, terwijl andere koks beweren dat de soep z'n pittigheid uitsluitend aan witte peper dankt. Hom zweert bij rode rijst­azijn, Huang bij zwarte. In de meeste gevallen wordt er varkensvlees gebruikt, soms kip en een enkele variant is geheel vegetarisch. Zoals de mijne (niet op YouTube).

Maak zelf groentebouillon van Chinese kool, wortel, ui, prei, gember, gojibessen, peperkorrels en laurierblad en breng die voor gebruik goed op smaak (of neem blokjes, liefst ongezouten en zout de bouillon zelf naar smaak). Week de so-oen 5 minuten in water en snijd de slierten in stukken.

Breng de bouillon aan de kook en voeg de so-oen, de paddestoelen, de wolkenoortjes en de tofu toe. Voeg de smaakmakers toe: rode rijstazijn, sojasaus en indien nodig zout. Roer dan de aangelengde maizena erdoor (1eetlepel maizena met 1 eetlepel water). Laat nog 2 minuten zachtjes doorkoken.

Klop ondertussen 2 eieren los en doe er wat sesamolie bij. Giet nu heel langzaam dit mengsel in de soep en roer ondertussen in de pan zodat je mooie eisliertjes krijgt. Doe dan de witte peper erbij, waardoor de soep zijn scherpte krijgt. Maak de soep af met lenteui, koriander en sesamolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden