Stuurmanskunst is bijzaak, blikschade een must

Op welke plek krijgen automobilisten het hardst de aanvechting om het gaspedaal helemaal in te trappen?

Door Peter van Ammelrooy

Op de plek waar ze noodgedwongen het traagst bewegen: de file. Met die gedachte bond Electronic Arts afgelopen september een motorrijder een spelcomputer en een beeldscherm om en stuurde hem de snelweg op. Hij stopte bij automobilisten die in de file stonden. Zij konden vanachter het stuur hun ergernis botvieren met Burnout Revenge. In dit computerspel verdient de speler punten door zo roekeloos mogelijk te rijden en medeweggebruikers naar het leven te staan.

Een botsspel als uitlaatklep voor frustraties in het verkeer is niet eens zo'n gek idee. Spelcomputers doen al langer dienst op de achterbank, als pacificator voor kinderen tijdens lange autoritten. Waarom de GameBoy of de PlayStation Portable (PSP) dan niet naar de bestuurdersstoel verplaatst?

De grote vraag is natuurlijk welke spellen met het oog op de verkeersveiligheid verantwoord zijn. Dat lijkt niet het geval bij de Burnout-serie, waarvan de titels tot dan toe alleen thuis op de spelcomputer vielen te spelen. Eind vorig jaar verscheen een draagbare versie.

Want in Burnout Legends is stuurmanskunst een bijzaak en blikschade een must. Hoe meer chaos een speler op de weg weet te veroorzaken, hoe meer punten en hoe mooier, sneller en gevaarlijker de auto's die hij aan zijn verzameling kan toevoegen. Er is zelfs een spelonderdeel waarbij een bestuurder wordt geacht in volle vaart op een overvolle kruising in te rijden. Hij kan de schade vergroten door op het juiste moment een 'extra-klap-knop' in te drukken.

Dankzij een ingebouwde wifi-verbinding kunnen twee tot zes spelers tegelijk draadloos een race houden. Dat moet een bijzonder gezicht zijn: terwijl ze stil staan in de file, drukken ze op de virtuele snelweg elkaar met satanisch genoegen de berm in.

Met een bereik van enkele meters is natuurlijk zeer veel geluk nodig om in een verkeersopstopping een andere weggebruiker met een PSP te vinden. Een ander racespel, Mario Kart DS, pakt het slimmer aan. Dat stelt spelers in staat met hun portable spelcomputer via wifi een verbinding met internet te maken en daar tegen vaste speelmaatjes te racen.

Voor dat gemak moet de DS-bezitter zich wel in de buurt bevinden van een van de zeshonderd hotspots die het belbedrijf T-Mobile verspreid over het hele land heeft neergezet. Een hotspot is een semi-openbare toegangspoort tot internet, waar bezitters van een schootcomputer met wifi kunnen surfen en e-mailen.

Het semi-openbaar zit hem in de prijs die laptop-eigenaren betalen voor het gebruik van zo'n hotspot. Bezitters van een Nintendo DS mogen er sinds begin dit jaar gratis op. Ze kunnen via internet vrienden opsporen of het netwerk tegenstanders laten uitkiezen, tegen wie ze zijn opgewassen.

In Mario Kart DS treden alle bekende figuurtjes uit het universum van Super Mario, 's werelds beroemdste loodgieter, op, van prinses Peach tot Bowser. Aaibaar, maar ze bestoken elkaar wel met bananen, paddestoelen en stelende geesten.

Draadloos wedijveren is een optie die node wordt gemist in Catan, de elektronische versie van het bordspel Kolonisten van Catan. Terwijl deze delfstoffen-variant op Monopoly kan worden gespeeld tot maximaal vier bezitters van een N-Gage, de game-gsm van Nokia.

Catan gebruikt echter geen mobiele telefoon, maar Bluetooth. Die snoerloze techniek heeft zo'n kort bereik, dat de spelers even goed het bordspel tevoorschijn kunnen halen om elkaar met echte dobbelstenen te bestoken.

Catan is wel een uitkomst voor de Catan-verslaafde die zonder mede-kolonisten tijd heeft stuk te slaan. Hij kan de strijd aanbinden met drie virtuele tegenstanders, die door de spelcomputer worden bestuurd. Dat is een stuk moeilijker: de N-Gage laat zich anders dan bij bordspelers van vlees en bloed niet met bluf in de luren leggen.

Dat wordt afzien in de tweede klas-coupé of erger: in de file.

Officiële websites:

Mario Kart DS

Burnout Legends

Catan

\N (\N) Beeld
\N (\N)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden