Stuurmanskunst is bijzaak, blikschade een must

Op welke plek krijgen automobilisten het hardst de aanvechting om het gaspedaal helemaal in te trappen?..

Peter van Ammelrooy

Op de plek waar ze noodgedwongen het traagst bewegen: de file.Met die gedachte bond Electronic Arts afgelopen september eenmotorrijder een spelcomputer en een beeldscherm om en stuurde hemde snelweg op. Hij stopte bij automobilisten die in de filestonden. Zij konden vanachter het stuur hun ergernis botvierenmet Burnout Revenge. In dit computerspel verdient de spelerpunten door zo roekeloos mogelijk te rijden en medeweggebruikersnaar het leven te staan.

Een botsspel als uitlaatklep voor frustraties in het verkeeris niet eens zo'n gek idee. Spelcomputers doen al langer dienstop de achterbank, als pacificator voor kinderen tijdens langeautoritten. Waarom de GameBoy of de PlayStation Portable (PSP)dan niet naar de bestuurdersstoel verplaatst?

De grote vraag is natuurlijk welke spellen met het oog op deverkeersveiligheid verantwoord zijn. Dat lijkt niet het geval bijde Burnout-serie, waarvan de titels tot dan toe alleen thuis opde spelcomputer vielen te spelen. Eind vorig jaar verscheen eendraagbare versie.

Want in Burnout Legends is stuurmanskunst een bijzaak enblikschade een must. Hoe meer chaos een speler op de weg weet teveroorzaken, hoe meer punten en hoe mooier, sneller engevaarlijker de auto's die hij aan zijn verzameling kantoevoegen. Er is zelfs een spelonderdeel waarbij een bestuurderwordt geacht in volle vaart op een overvolle kruising in terijden. Hij kan de schade vergroten door op het juiste moment een'extra-klap-knop' in te drukken.

Dankzij een ingebouwde wifi-verbinding kunnen twee tot zesspelers tegelijk draadloos een race houden. Dat moet eenbijzonder gezicht zijn: terwijl ze stil staan in de file, drukkenze op de virtuele snelweg elkaar met satanisch genoegen de bermin.

Met een bereik van enkele meters is natuurlijk zeer veel geluknodig om in een verkeersopstopping een andere weggebruiker meteen PSP te vinden. Een ander racespel, Mario Kart DS, pakt hetslimmer aan. Dat stelt spelers in staat met hun portablespelcomputer via wifi een verbinding met internet te maken endaar tegen vaste speelmaatjes te racen.

Voor dat gemak moet de DS-bezitter zich wel in de buurtbevinden van een van de zeshonderd hotspots die het belbedrijfT-Mobile verspreid over het hele land heeft neergezet. Eenhotspot is een semi-openbare toegangspoort tot internet, waarbezitters van een schootcomputer met wifi kunnen surfen ene-mailen.

Het semi-openbaar zit hem in de prijs die laptop-eigenarenbetalen voor het gebruik van zo'n hotspot. Bezitters van eenNintendo DS mogen er sinds begin dit jaar gratis op. Ze kunnenvia internet vrienden opsporen of het netwerk tegenstanders latenuitkiezen, tegen wie ze zijn opgewassen.

In Mario Kart DS treden alle bekende figuurtjes uit hetuniversum van Super Mario, 's werelds beroemdste loodgieter, op,van prinses Peach tot Bowser. Aaibaar, maar ze bestoken elkaarwel met bananen, paddestoelen en stelende geesten.

Draadloos wedijveren is een optie die node wordt gemist inCatan, de elektronische versie van het bordspel Kolonisten vanCatan. Terwijl deze delfstoffen-variant op Monopoly kan wordengespeeld tot maximaal vier bezitters van een N-Gage, de game-gsmvan Nokia.

Catan gebruikt echter geen mobiele telefoon, maar Bluetooth.Die snoerloze techniek heeft zo'n kort bereik, dat de spelerseven goed het bordspel tevoorschijn kunnen halen om elkaar metechte dobbelstenen te bestoken.

Catan is wel een uitkomst voor de Catan-verslaafde die zondermede-kolonisten tijd heeft stuk te slaan. Hij kan de strijdaanbinden met drie virtuele tegenstanders, die door despelcomputer worden bestuurd. Dat is een stuk moeilijker: deN-Gage laat zich anders dan bij bordspelers van vlees en bloedniet met bluf in de luren leggen.

Dat wordt afzien in de tweede klas-coupé of erger: in defile.

Peter van Ammelrooy

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden