Stunten met gratis vodjes

Kinderachtig hoor, om zo kort na een succesvolle Boekenweek de dood van de boekhandel aan te kondigen. Maandag stond het op de voorpagina van de Volkskrant: website biedt gratis boeken....

Bard van de Weijer

Achter het gratisboekenplan schuilt een eenvoudig idee: door de boeken online te verspreiden, weet deze nieuwe uitgever een flink aantal ketens te passeren: drukker, papierleverancier, transporteur en boekhandel. Daarmee bespaart hij algauw tweederde aan kosten. Advertenties tussen de tekst, dan kunnen de boeken gratis worden weggegeven. Goed idee.

De eigenaar van de site, Kristian Madsen, ziet het helemaal zitten: binnenkort zullen boekhandels een flink deel van hun omzet naar internet zien verdwijnen. De cijfers lijken hem gelijk te geven. Binnen een paar maanden sleet hij een miljoen boeken.

Gauw kijken.

Hotz, DeLillo of Cheever staan niet op Madsens website, literatuur blijkt niet in het business-model te passen. De boeken op onLibri gaan over de tuin, de computer en koken. De keuze valt op Fingerfood & Tapas van Janneke de Vries. Haar kookboek blijkt een landingsplaats voor recepten die eerder op Jannekes eigen website zijn gepubliceerd. Tussen de gerechten prijzen Schoolreis Magazine en MCP Foodcommunicatie hun waren aan. Er wordt dus ook nog een centje verdiend.

Ik zou mijn zaak nog maar niet verkopen, boekhandelaar. De boeken van onLibri zijn wel gratis, ze zijn ook waardeloos. Het zijn vodjes. Dat geldt voor bijna alle ‘boeken’ op onLibri. Je kijkt ze in en vergeet ze. Youp zei het al: een boek is geen stapel faxen.Bard van de Weijer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden