Studio Sport-expositie geopend

Televisienestor Bob Spaak en Olympisch zwemkampioene Inge de Bruijn hebben donderdag in Hilversum een tentoonstelling geopend over '50 jaar Studio Sport in Beeld'.

Peter de Waard

’Vond u het leuk, pap?’, vroeg zoon Bert aan zijn vader Bob Spaak, de nestor van de Nederlandse televisiesportjournalistiek. ‘Ach, voorzover ik het allemaal kon bevatten’, antwoordde de 91-jarige Spaak vanuit zijn rolstoel.

Misschien was het maar beter dan hij niet alles bevatte, anders was ‘mijnheer Spaak’ van alle loftuitingen zo verlegen geworden, dat hij het pand was uitgereden.

De oude Spaak mocht donderdagmiddag samen met voormalig zwemster Inge de Bruijn – Nederlands succesvolste Olympische atlete – de interactieve expositie 50 jaar Studio Sport in Beeld openen, de komende drie maanden te bezoeken in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Dat ceremoniemeester Mart Smeets continu Spaak als grondlegger, leermeester, architect en wat al niet meer van Studio Sport betitelde, was tegen het zere been van AVRO-coryfee Bob Bremer (69). De ex-regisseur van AVRO’s Sportpanorama wist zich toch zeker te herinneren dat wijlen zijn collega Siebe van der Zee de initiatiefnemer was geweest van het wekelijkse programma Sport in Beeld, dat op 5 april 1959 zijn eerste uitzending had. Bremer: ‘Het was een AVRO-idee. Spaak kwam er pas later bij, samen met Koos Postema namens de VARA. Pas in 1966, toen de NTS Sport in Beeld van de gezamenlijke omroepen overnam, werd Bob Spaak de chef.’

Drie jaar later, in 1969, later ging het programma Studio Sport heten. Spaak werd in 1980 opgevolgd door Kees Boerhout, inmiddels 74. ‘Ik heb twee Elfstedentochten mogen doen. Dat is Spaak niet gelukt’, stelde hij gniffelend vast.

Voor Boerhout was de openingsplechtigheid een reünie. Alle jonge en oude coryfeeën van Studio Sport waren er, net als een vijftiental oud-sporters, van wie enkelen (Ria Visser, Maarten Ducrot) zelf reporter of commentator zijn geworden.

Boerhout haalde Evert ten Napel, Heinze Bakker en Eddy Poelman naar Studio Sport en vergat Tom Egbers te noemen, die volgend jaar een kwart eeuw geleden naar het programma kwam.

In 1986 werd Boerhout opgevolgd door Ad van Liempt, die twee jaar de scepter zwaaide. ‘Gemiddeld had ik toch van alle chefs de hoogste kijkdichtheid’, kon Boerhout niet nalaten te zeggen. Maar het hoogste kijkcijfer haalde Studio Sport toch na zijn tijd. In 1998 keken 11,7 miljoen mensen naar de halve finale van het WK voetbal: Nederland - Brazilië.

De allereerste beelden van Sport in Beeld in 1959 waren een hockeywedstrijd (Nederland - België, 1-0), Feyenoord - Ajax (0-5) en de roeiwedstrijd Head of the River op de Amstel. Opvallend was het commentaar van Spaak zelf bij wedstrijd Feyenoord - Real Madrid uit 1965, toen Coen Moulijn zijn Spaanse tegenstander te lijf ging. ‘Coen, Coen, beheers je... Dit kan toch niet...Dit is afschuwelijk.’

De expositie kan ook interactief worden beleefd. Bezoekers kunnen hun eigen commentaar inspreken, wedstrijdbeelden monteren, fietsen tegen Michael Boogerd en schaatsen tegen Ard Schenk. En de resultaten kunnen ze thuis downloaden op de computer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden