Studiezalen te mooi om er te studeren

Lezen of studeren is in de meeste bibliotheken die in The most beautiful libraries of the world zijn afgebeeld vooralsnog ondoenlijk....

Hub. Hubben

Over een lengte van zeventig meter bevinden zich aan weerskanten metershoge witte en met snijwerk omlijste boekenkasten. Barokke fresco's van Bartholomeo Altomonte sieren het plafond, vele tientallen vergulde houten beelden, personifiëren kerkvaders, filosofen en wetenschappers. Galerijen maken ook de boeken op vijf tot tien meter hoogte bereikbaar. De 145 duizend boeken zijn merendeels gebonden in wit leer, passend bij de kasten.

Als de allermooiste boekenhemel van het oude Europa geldt de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk. De door de Habsburgers bijeengebrachte boekenschat bedekt de wanden van een twintig meter hoge kathedraal, bekleed met verfijnde houtsoorten en gestoffeerd met kolossale marmeren zuilen en beelden – de bibliotheek als Gesamtkunstwerk.

Het pontificaal uitgegeven plaatwerk belicht ruim twintig bibliotheken waaronder de Bodleian Library, de Nationale Bibliotheek in Praag, The Library of Congress en de grandioze Koninklijke Bibliotheek in het Portugese Mafra waar 's nachts de vleermuizen de insecten verjagen die het op de boeken gemunt hebben.

In zijn voorwoord schrijft Jacques Bosser dat het binnen vijftig jaar wellicht mogelijk isvia een wereldwijd opererende server alle boeken die in welke bibliotheek dan ook op de planken staan thuis vanachter de computer te raadplegen. Wie zijn boek doorneemt beseft de armzaligheid van dat vooruitzicht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden