Stripwereld is geen mannenwereld meer

Naast het sportboek is het stripboek echt een mannen ding. Wat een kat is voor een vrouw, is een strip voor een man.

Maxim Hartman met een boek en twee kinderen met een strip. Beeld Ivo van der Bent

Mannen zetten hun stripboekenseries netjes op nummer in hun boekenkast. Ze struinen langs elke tweedehandsbak om een ontbrekend deel van Suske en Wiske tegen een klein prijsje te kunnen bemachtigen. Mannen plaatsen hun favoriete plaatjes op internet en kunnen op stripfora uitgebreid discussiëren over bijzondere handtekeningen of interessante uitgaven. Wat een kat is voor een vrouw, is een strip voor een man. Striptekenaars zijn trouwens ook allemaal mannen. Sinds het begin der striptijden worden beeldverhalen uitsluitend voor en door mannen gemaakt. Dat is nou eenmaal zo.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de stripopleiding van kunstacademie ArtEZ in Zwolle maar liefst 20 procent van de aankomende striptekenaars een man is en... Eh, wacht. Ik bedoel natuurlijk: 80 procent is vrouw. Er zijn 12 mannelijke en 48 vrouwelijke studenten. Dit jaar studeren 5 vrouwen af en 1 man.

Maar goed, dat is toeval uiteraard, een uitzondering op de regel dat striptekenaars allemaal mannen zijn. Want in de vergelijkbare stripopleiding in Brussel is juist 80 procent van de studenten vrouw, dus dat... O. 80 procent is vrouw dus. En van de leraren ook. Nou ja. Goed. Oké. Ahum.

Goed, goed; dit geldt kennelijk voor het Nederlandstalige gedeelte van de stripwereld. Maar kijken we even over de grens, bij de stripopleiding in het Franse Angoulême, dan zien we ineens een heel ander beeld. Daar is wel degelijk 100 procent van de studenten beeldverhaal... eh, vrouw.

Vooroordeel 4

Als mannen wel lezen, dan is het een strip.

Oordeel: heel erg niet waar.

Dat wil natuurlijk helemaal niks zeggen. Op de meeste kunstrichtingen is het percentage vrouwen sowieso hoger dan dat van mannen. Ik herneem: de stripwereld is een mannenwereld! Ga maar eens kijken op het meest succesvolle stripfestival dat Nederland kent: de Dutch Comic Con in Utrecht. 25 duizend uitbundig verklede bezoekers, uitsluitend bestaand uit mannen en... eh ja, ook vrouwen. Veel vrouwen.

Dat wil helemaal niks zeggen, want dat is een nieuw festival. Op wat oudere verzamelaarsbeurzen kunnen we wel degelijk uitsluitend mannen aantreffen. Ze zijn meestal van middelbare leeftijd, net als de standhouders.

Het 44 jaar oude festival van Angoulême nomineerde dit jaar geen enkele vrouw voor de oeuvreprijs. Kijk, zie je wel? De stripwereld is voor mannen. De storm van protest die wereldwijd ontstond als gevolg daarvan, de auteurs die hun nominatie weigerden, de directie die daarop de nominaties introk en met moeite nog een oude stripmaker vond om de prijs aan te nemen, het voortbestaan van het festival dat onzeker geworden is, bewijst dat eh...

Vooroordelen over lezende mannen

Geef vader morgen een boek! Of niet, want mannen houden niet van lezen, zeker niet van romans. Dit vooroordeel en andere vindt u hier, net als de andere boekentips van Maxim Hartman. Mocht u het toch nog aandurven een boek voor Vaderdag te kopen.

Ik begin even opnieuw, want dit gaat niet goed zo.

De stripwereld is een mannenwereld. Ja oké, scenariste Patty Klein is een uitzondering, die heeft duizenden scenario's op haar naam staan gedurende haar vijftigjarige carrière. Maar alle striptekenaars zijn mannen, op misschien die paar duizend vrouwelijke scenaristen en tekenaressen na. Die laten we even buiten beschouwing.

Striptekenaars zijn mannen, en het maakt niet uit dat striptekenares Maaike Hartjes de Stripschapprijs 2016 heeft gewonnen, of dat Margreet de Heers wetenschappelijke beeldverhalen in het Engels en Portugees verkrijgbaar zijn. Dat Aimée de Jongh met haar schitterende, zojuist verfilmde boek triomfen viert in Frankrijk is in dit kader irrelevant. Het dondert niet dat Barbara Stoks stripboeken wereldwijd uitgebracht worden: van de VS tot China, van Frankrijk tot Brazilië.

Het Schateiland.

Dat wil helemaal niks zeggen. De stripwereld is een mannenwereld! Strips worden gelezen en gemaakt voor mannen! Vrouwen die strips willen lezen moeten maar naar de afdeling vrouwenstrips gaan om... eh ja, er is een speciale afdeling vrouwenstrips in de FNAC, inderdaad. Getekend door vrouwen, speciaal gericht op vrouwen. Net zoals de Japanse meisjes-manga's, waar the Illustration House in Londen nu net een expositie aan wijdt, vlak na de expositie 100 Female Comic Artists. Maar dat wil helemaal niks zeggen! Dat is...

De uitgevers! Natuurlijk! Allemaal mannen. Behalve Ria Bries van de gelijknamige uitgeverij dan, en mijn uitgever waar één man tussen zes vrouwen werkt, en...

Het spijt me, Volkskrant. Ik heb echt mijn best gedaan om jullie opdracht - beste Hanco, kun je uitleggen waarom strips vooral worden gelezen door mannen - naar behoren in te vullen, maar het gaat niet. De tijden zijn veranderd. De strip is geen mannenmedium meer. Leve de strip!

Leestip van Maxim Hartman

R.L. Stevenson - Schateiland. ‘Dit boek ging op de lagere school van handje tot handje en tegen de tijd dat ik aan de beurt was, was het boek twee x zo dik en beduimeld. Maar o o o wat een spannend boek.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden