Stripverhaal van Peters en De Graaf is ronduit saai

Stripverhaal is een sobere vertelling, 'gestript' maar dan niet op een boeiende manier. Saai dus. Peters en De Graaf komen niet verder dan het uittekenen van de overbekende rollenpatronen tussen man en vrouw.

null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

Aan de voorstelling Stripverhaal (tekst Rob de Graaf, regie Roy Peters) lag schijnbaar een conceptueel idee ten grondslag over twee kinderen die de clichématige machtsverhouding tussen een volwassen man en vrouw uitvechten in een onnavolgbaar spel. En dat dan gesitueerd in een desolate wereld, in een leeg decor, met onheilspellende geluiden op de achtergrond om enige diepgang te suggereren. Zoiets. Het is ingewikkeld.

Vorig jaar maakte hetzelfde duo Stand Up, Lie Down - explosief theater over vijf antihetero komedianten in een morsige nachtclub - en werd daarmee genomineerd voor de VSCD Mimeprijs. Stripverhaal is daarbij vergeleken een sobere vertelling, 'gestript' zoals de makers zelf zeggen, veel minder uitgesproken ook en ingetogen, maar dan niet op een boeiende manier. Saai dus.

Spel met woorden

Spelers Esther Snelder en René Geerlings werken zich gestaag door de abstracte tekst van De Graaf heen, een tekst die soms fascineert, maar nooit origineel of opzienbarend is. Het is een spel met woorden. Zegt de een 'barn', dan zegt de ander 'steen'. En zo nog een hele tijd door. Maar de regels veranderen terwijl het spel gespeeld wordt. De replieken krijgen steeds minder logische betekenis en de dominante positie van de jongen/man wordt nadrukkelijker. Vervolgens belanden we in territoria waar elke lol in het theater uitgebannen lijkt.

Peters en De Graaf komen dit keer niet verder dan het uittekenen van de contouren van de overbekende rollenpatronen tussen man en vrouw. Het kindperspectief had daaraan misschien nog iets kunnen toevoegen. Iets pijnlijks of ontroerends misschien. Laat maar zitten.

Stripverhaal
Theater
Tekst Rob de Graaf, regie Roy Peters.
7/1, Theater Frascati, Amsterdam. Tournee t/m 5/3.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden