Stripprijs gaat naar Barbara Stok

Barbara Stok (1970) heeft de Stripschapprijs 2009 gewonnen. De tekenares en schrijfster van autobiografische getinte stripverhalen krijgt deze belangrijkste stripprijs op 26 september uitgereikt op de Stripdagen in Houten. Stok, de eerste vrouw die het beeldje wint, wordt beloond voor haar gehele oeuvre. De jury roemt haar humor en ‘lef zich kwetsbaar op te stellen’.

Van onze verslaggever

Dit jaar verscheen het album Dan maak je maar zin. Daarin mengde ze allerlei korte strips die ze in opdracht had gemaakt, met een zeer persoonlijk verhaal: haar twijfels over de zin van het bestaan sinds de dood van haar zwager.

In de Volkskrant tekende ze tussen 27 oktober en 21 november 2008 in de serie Vrijplaats dagelijks een fragment uit haar leven van die dag.

Stok begon met striptekenen in 1996 en bracht in eigen beheer een serie uit onder de titel Barbaraal. (Haar website heet nog zo: barbaraal.nl). De verhalen speelden in Groningen en dan vooral rondom het poppodium Vera. Stok is drummer in de trashpunkband de Straaljagers, waarin haar man ook speelt.

In het stripalbum Op tour door Spanje vertelt ze het verhaal van een tournee van de band. Ook de discussies met haar man over het krijgen van een kind dient ze op, evenals de pijnlijke teleurstelling als een zwangerschap uitblijft. Eerder ‘verstripte’ ze haar burn-out in het album Je geld of je leven. In Barbara weet het beter bood ze allerlei onorthodoxe oplossingen voor fikse problemen als het internationale terrorisme.

Stok vertelde eerder dit jaar tegen de Volkskrant hoe ze ooit met haar moeder door het land langs de stripwinkels reisde, met zelf gekopieerde boekjes in de kofferbak. ‘Ik had het geluk dat al vrij snel een uitgever belde, Nijgh & Van Ditmar. Wat ik deed was toch vrij nieuw in Nederland. Maar je moet wel zorgen dat je gezien wordt.’

Ze zei verder dat ze met opzet geen tekenopleiding had gevolgd. ‘Mijn stijl ziet er nogal onhandig uit. Dat is de charme ervan. Ik was bang dat ik dat zou moeten afleren.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden