Stripfestijn te klein voor Brabanthallen

De Stripdagen Breda vonden het afgelopen weekeinde plaats in Den Bosch. Wegens sluiting van Het Turfschip moest het evenement na vele Bredase jaren uitwijken naar een nieuwe behuizing en belandde na lang zoeken in de Bossche Brabanthallen....

Van onze verslaggever

Het Stripschap, de vereniging van stripliefhebbers die de jaarlijkse beurs organiseert, heeft ooit nog overwogen Het Turfschip voor een gulden te kopen en om te dopen in Het Turfschap, maar het is bij wishful thinking gebleven. Jammer, want de weinig sfeervolle Brabanthallen zijn een paar maatjes te groot voor dit festijn.

Hoogtepunt was de uitreiking van de Stripschapsprijs, een oeuvre-prijs, aan Sigmund-tekenaar Peter de Wit, die daarmee de vijfentwintigste laureaat is sinds de prijs in 1974 werd ingesteld.

De prijs voor het beste album van het jaar in de categorie oorspronkelijk Nederlands ging naar Rampokan - Java van Peter van Dongen, vorige week al winnaar van de Prijs De Leeuw, en voor oorspronkelijk buitenlands naar Mijnheer Johan van het Franse duo Dupuy en Berberian.

Het beste jeugdalbum werd Ludo - Ondergronds avontuur van Lapirre, Bailly en Mathy.

Stripwinkelier, strippromotor en 'stripfilosoof' Kees Kousemaker, eigenaar van Lambiek in Amsterdam, ontving de P. Hans Frankfurterprijs voor Bijzondere Verdiensten. Voor het eerst werden dit jaar de PTT Post Aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan Benno Vranken en Kees Sparreboom. PTT Post trad niet alleen op als hoofdsponsor van de Brabantse Stripdagen, maar had er ter gelegenheid van het recente verschijnen van de Kuifje-postzegels ook een tentoonstelling ingericht over het werk van Hergé.

Volgens de organisatie zijn de Stripdagen bezocht door 17duizendmensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden