Stripboek Nederlandse film toch compleet

Het heeft wat woorden gekost, maar uiteindelijk bevat het boek Filmfanfare toch alle belangrijke Nederlandse films in stripvorm. Meerdere filmmakers maakten eind vorig jaar bezwaar tegen het werk, omdat de initiatiefnemers geen toestemming hadden gevraagd de films te 'verstrippen'. Na tussenkomst van onder meer de Dutch Directors Guild is alle betrokken filmproducenten, regisseurs en scenarioschrijvers alsnog om toestemming gevraagd.

Regisseur Dick Maas bij de première van zijn nieuwe film Quiz, op 19 maart. Beeld ANP
Regisseur Dick Maas bij de première van zijn nieuwe film Quiz, op 19 maart.Beeld ANP

Het boek Filmfanfare, waarin de geschiedenis van de Nederlandse film in 51 strips wordt verbeeld, wordt zaterdag gepresenteerd tijdens de KunstStripBeurs in Utrecht. Actrice Willeke van Ammelrooy neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Voor Filmfanfare maakten verschillende tekenaars strips die de 51 belangrijkste Nederlandse films beschrijven en verbeelden. De canon bevat onder meer tekeningen over Fanfare, Turks Fruit, Soldaat van Oranje, De Lift, Het Zakmes en New Kids Turbo.

Onder anderen regisseurs Alex van Warmerdam (Abel) en Dick Maas (Flodder) lieten initiatiefnemers Fonds BKVB, filminstituut EYE en het Filmfonds eerder weten geen toestemming te geven voor een stripbewerking van hun films. Na 'een goed gesprek' met de directeur van uitgeverij De Bezige Bij gingen zij uiteindelijk toch overstag. Na het officiële verzoek om toestemming stemden alle betrokken filmmakers met het project in, aldus de uitgeverij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden