Strijkers geven betoverende staaltjes Rachmaninov weg

Toeval of opzet? In de Kleine Zaal zette het Altenberg Trio werk van Tsjaikovski en Rachmaninov op de lessenaars. Beide stukken behoren tot het genre van de elegie, de aangename maar toch ook droevige herinnering aan een overledene....

Guido van Oorschot

Wanneer het Altenberg Trio dezer dagen zijn elegische gezicht trekt, schieten de gedachten onvermijdelijk naar het Beaux Arts Trio. Ga maar na: volgende week, in Luzern, geeft de vader aller pianotrio’s, actief sinds 1955, de pijp aan Maarten. Er schemert dus een vacature. Wie neemt de mondiale vertegenwoordiging over van Menahem Pressler en kornuiten?

Kandidaten zijn er genoeg. Sommige spelen inmiddels interessanter dan hun Grote Voorbeeld. Maar noch het Trio Fontenay (Duitsland), noch het Trio Wanderer (Frankrijk), noch het Florestan Trio (Groot-Brittannië) heeft tot op heden een greep naar de macht kunnen doen.

Het Altenberg Trio uit Wenen hoeft zichzelf niet uit te vlakken. De Oostenrijkers lopen mee sinds 1994. Ze hebben cd’s opgenomen voor het Nederlandse label Vanguard, wonnen een Edison, en gezien de volle zaal hebben ze het Amsterdamse publiek allang overtuigd.

Net als bij het Beaux Arts Trio bevindt de commandant zich achter de piano. Claus-Christian Schuster: hij registreert en volgt, zet aan en controleert. Maar in Tsjaikovski ontglipten hem de details: zijn vleugel kende in de hoogte bitse accenten, snelle noten moffelde hij weg. De groepsklank schommelde tussen scherp (viool) en rozig (cello).

De strijkers vonden elkaar in Rachmaninovs Trio élégiaque, opus 9. Van het blankste non-vibrato tot delicate begeleiding: er passeerden een paar betoverende staaltjes klankcultuur. Pianist Schuster is eerder een nuchtere verteller dan een rijmelende poëet. Ideaal voor Rachmaninov, die maar al te vaak als zeveraar wordt neergezet.

In het pianotriovak ligt de opvolging open. Met Rachmaninov kan het Altenberg Trio alvast de hele wereld aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden