Strijd om goedkoopste sms is nu losgebarsten

De Opta vond dat Nederlanders in het buitenland onnodig veel moeten betalen voor sms'en in het buitenland. Dit jaar wordt het goedkoper.

Maandag, persbericht van Vodafone: de prijs van een sms’je vanuit het buitenland gaat per 1 juli omlaag van 42 naar 29 cent.

Eerste gedachte: dat komt doordat de Opta, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, twee weken geleden heeft gezegd dat Nederlanders in het buitenland onnodig veel moeten betalen voor mobiel internetten en het versturen van sms-berichten naar het thuisfront. Gemiddeld kost zo’n sms’je 51 cent, terwijl de gemiddelde Europeaan 35 cent betaalt.

‘Nee hoor. Wij waren daar allang mee bezig’, reageert woordvoerder Yvonne Koks van Vodafone.

Ook met zo’n grote prijsverlaging? Is dat niet erg toevallig? Koks: ‘Nee. Wij zijn al in 2005 begonnen de tarieven in het buitenland fors te verlagen. Dat de Opta, en ook de Europese Unie, aandringt op prijsverlagingen, heeft daar niets mee te maken.

Wat natuurlijk wel zo is, zegt Kok: niemand begrijpt waarom het tarief dan wél opeens zo fors omlaag gaat. Is het soms altijd veel te hoog geweest? ‘Die reactie is typisch Nederlands’, vindt Kok. Maar opnieuw is het antwoord ontkennend. Vodafone pompt er nu in feite eigen geld in. ‘De concurrentie is groot en je wilt je klanten vasthouden.’ Maar Vodafone kan dat hebben, er gaat geen enkel ander tarief omhoog, stelt Kok de bellers gerust. Om daaraan toe te voegen: ‘Voor de klanten hoop ik dat andere aanbieders hun tarieven ook verlagen.’

‘Dat hebben wij al gedaan’, zegt voorlichter Bram Oudshoorn van KPN. ‘Vorige week op onze site bekendgemaakt.’ Wie belt met Hi Prepay betaalt voor 20 sms’jes 5 euro, dus 25 cent per stuk. Het gaat wel om een zomeractie, ‘en kijk even op kpn.com voor de precieze voorwaarden’.

Zijn KPN-klanten na de zomer ook goedkoper uit? Oudshoorn: ‘Dan kijken we weer verder. In deze markt reageert iedereen op iedereen.’

Dat zegt ook woordvoerder Henny van der Heiden van T-Mobile. Ja, vanuit het buitenland een sms’je versturen kost met T-Mobile 36 cent. Dat is duurder dan bij Vodafone en KPN. ‘Maar je moet kijken naar de mix. Bij ons is het starttarief voor bellen 70 cent, bij Vodafone 79. En bij ons is internet goedkoper.’

Maar inderdaad, Nederlanders in het buitenland sms’en veel. Want bellen blijft duurder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden