Strijd archief Elsschot blijft aanslepen

In België blijft de juridische strijd over de literaire nalatenschap van auteur Willem Elsschot aanslepen. Drie kleinzonen van Elsschot overwegen in beroep te gaan tegen een uitspraak van de rechtbank van Antwerpen, die afgelopen vrijdag bepaalde dat enkele belangrijke stukken uit het archief van de schrijver niet los verkocht mogen...

Daarbij gaat het om drukproeven, manuscripten en ook enkele brieven aan onder anderen Louis-Paul Boon, Gerard Walschap en Hubert Lampo. De kleinzonen De Ridder wilden deze archiefstukken van Elsschot, pseudoniem van Antwerpenaar Alfons De Ridder, eigenlijk begin volgend jaar laten veilen.

Zij zeggen de enige erfgenamen te zijn en waren voor de rechter gedaagd door andere nabestaanden, die de geschreven nalatenschap van de auteur van onder meer Kaas en Lijmen/Het Been willen overdragen aan Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (AVMC) in Antwerpen. De rechter heeft bepaald dat het archief echter ook niet volledig naar het AVMC mag gaan. Er is een notaris aangesteld die een inventarisatie van het archief moet maken. Daarna zal de rechtbank zich opnieuw over de zaak buigen.

De drie kleinzonen overwegen echter in beroep te voorkomen dat het tot een bodemprocedure komt, waardoor zij toch bepaalde stukken kunnen laten veilen. Over de waarde van het volledige archief bestaat geen concreet idee. De verkoop van losse archiefstukken zou de kleinzonen echter veel meer opleveren.

De andere familieleden, aangevoerd door Elsschots dochter Ida De Ridder, vinden dat de gehele nalatenschap bijeen moet blijven voor studiedoeleinden en gratis naar het AVMC dient te gaan. Elsschot heeft dat ruim voor zijn dood in 1960 ook al zelf vastgelegd. De rechtbank vond die geschreven verklaring van de auteur echter onvoldoende als bewijs.

Een mogelijk compromis tekent zich inmiddels wel af. De gemeente Antwerpen heeft eerder al aangegeven het volledige archief te willen opkopen, om het vervolgens onder te brengen bij het AVMC. Daarvoor had de gemeente enkele jaren geleden nog 250.000 euro over. Het is de vraag of dit voor de drie kleinzonen De Ridder voldoende is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.