Strengere regels voor nevenfuncties KRO-NCRV

De KRO-NCRV heeft strengere richtlijnen voor nevenfuncties en -werkzaamheden opgesteld voor medewerkers van de omroep. Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek, presenteerde de code vanochtend aan de redactie. De richtlijnen zijn samengesteld in de nasleep van het vertrek van Brandpunt-presentator Fons de Poel, die moest vertrekken na de 'snotneusaffaire'. Hij werd beticht van belangenverstrengeling.

Fons de Poel Beeld anp

In een aflevering van Brandpunt noemde De Poel Jesse Klaver, inmiddels fractievoorzitter van GroenLinks, een 'snotneus'. De sneer kwam na een fragment over de ophef rond de salarisverhoging voor de top van ABN Amro. Tijdens een hoorzitting uitte Klaver kritiek op president-commissaris Rik van Slingelandt.

Volgens De Poel (59) werd 'die arme Van Slingelandt zo hooghartig toegesproken' door het Kamerlid (28). Hij deed 'alsof de man als een melaatse was neergedaald vanaf een andere planeet'. Klaver zei tegen Van Slingelandt: 'Ik vond uw antwoord stuitend en wil niet weten in wat voor universum u eigenlijk leeft.' (video hieronder)

De 'snotneus'-uitspraken waren pijnlijk omdat De Poel in 2013 bijkluste als dagvoorzitter en presentator van een talkshow voor ABN Amro-klanten. De Poel, die zelf zei dat zijn opmerking ironisch bedoeld was, moest vertrekken.

'Na de affaire met De Poel zijn er verschillende gesprekken gevoerd met redactieleden om tot deze richtlijnen te komen', zegt KRO-NRCV-voorlichter Jaap Friso. De nevenwerkzaamheden van de journalisten worden nu dus verder beperkt. Journalisten bij KRO-NCRV hebben geen nevenactiviteiten voor commerciële partijen en/of overheid meer die strijdig kunnen zijn met onafhankelijke berichtgeving, aldus Friso.

Uit de 'Richtlijnen (neven)functies en nevenwerkzaamheden journalistieke medewerkers' (zie hiernaast): 'Journalistieke medewerkers verrichten in beginsel geen nevenwerkzaamheden voor niet-journalistieke organisaties. Dat betekent dat zij geen dagvoorzitter zijn van - en geen mediatrainingen geven aan niet-journalistieke organisaties.'

(tekst loopt door na de video)

Algemeen Fonds

In het Volkskrant Magazine stond afgelopen weekend een uitgebreid interview met De Poel. 'Ik dacht: 'snotneus' is ook wel oké. Ik had ook iets meer moeten lachen, maar ik ben niet zo'n lachebekje op tv. Het was in elk geval volkomen ironisch bedoeld.'

De discussie over belangenverstrengeling is niet nieuw. In 2004 besloot de overheid geen journalisten meer in te huren voor activiteiten. Het was 'een principiële kwestie', zei toenmalig minister Gerrit Zalm over het besluit. 'Het is onze bijdrage aan de journalistieke onafhankelijkheid.'

Maar uit stukken die de Volkskrant verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) bleek dat de overheid zich niet houdt aan de eigen voorschriften bij het inhuren van journalisten. De afgelopen vier jaar werden bij verschillende ministeries journalisten ingehuurd als dagvoorzitter of spreker.

Lees hier het hele stuk over bijklussende journalisten bij de overheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden