Streng en toch gezellig

Binnenkort beginnen de middelbare scholen met hun introductiedagen en traditioneel springt Elsevier in het gat met de jaarlijkse scholenranglijst. Het blad heeft gekeken naar het aantal zittenblijvers en naar de examencijfers....

Gijs Zandbergen

Wat losser uit de pols is het advies: zoek een niette grote christelijke school, liefst een strenge waar het toch gezellig is.Die twee schijnbaar tegenstrijdige eigenschappen leiden namelijk tot debeste resultaten. De NS zou er een voorbeeld aan kunnen nemen. Daar is hetnamelijk helemaal niet gezellig en streng zijn de NS-bazen ook al niet. Datkunnen we niet zeggen van D66-Kamerlid Bert Bakker, die het onmogelijk achtdat de D66-fractie voor de missie stemt. Bakker, een eigenzinnige man, dieliever met Rita Verdonk van doen heeft dan met de 'farizeeër' Klaas deVries en wiens Kamerlidmaatschap hem zijn huwelijk heeft gekost. Bakkervraagt zich af of hij Wouter Bos serieus moet nemen. Voor een antwoord opdie vraag kan hij mooi HP/De Tijd opslaan, dat het omslagartikel aan dekomende premier heeft gewijd. Het artikel begint met de kop 'Tovenaar'.Maar het toveren moet nog wel beginnen. Volgens hetblad, dat enigesociaal-democraten heeft geraadpleegd, ontbreekt het de 'charismatischeheelmaker' aan visie en strategisch inzicht. In zijn voordeel pleit echterdat hij bindend vermogen bezit en geen kringetje getrouwen om zich heenverzamelt. Conclusie: Bos is een premier voor een land dat op adem wilkomen. Die rust is voor kunstenaar Rob Scholte voorbij. Er is eententoonstelling van nieuw werk, maar of zijn werk 'nieuwe vitaliteit'bezit, moet een volgende tentoonstelling aantonen. Over beeldende kunstschrijven blijft een vak apart.

Net als alle ander bladen heeft HP/De Tijd uiteraard Ariel Sharon. Alis het buitenland meer het pakkie-an van De Groene Amsterdammer, dat deuitgeschakelde premier uitgebreid portretteert. Andere buitenlanden in DeGroene zijn: Libanon, Suriname, Scandinavië en India. De Groene begint ookeen serie interviews met kunstenaars. De eerste is Leon Giesens (43). Demuzikant/filmer heeft haast. Niet omdat hij succes wil hebben, maar, omdathij op de helft van zijn leven is.

Al veel verder in zijn leven is Edwin de Vries. De in 1950 geborentoneelspeler/schrijver is nog wel op zoek naar roem, of in elk geval naarerkenning. Vrij Nederland heeft een lang artikel gewijd aan de man diezowel ijdel als bescheiden is. VN is trouwens ook de wereld ingetrokken.Naar Grozny in Tsjetsjenië en naar Ruanda, waar nog veel resten van deoude narigheid zijn te vinden. Het parlement van Ruanda bestaat voor dehelft uit vrouwen, wat niet wil zeggen dat de positie van vrouwen sterkis verbeterd. Schijn bedriegt. Wat dat betreft lijkt het een beetje op deprostitutie in Nederland. Tippelzones in Amsterdam en Rotterdam zijngesloten. Den Haag volgt binnenkort en het Spijkerkwartier in Arnhem is ookal dicht. Maar we moeten niet denken dat de problemen daarmee uit de wereldzijn.

Gijs Zandbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden