Strange Boys zijn nog niet wakker

Rauwe gitaarpop komt alleen in contact met het publiek volledig tot zijn recht.

Gijsbert Kamer

Je bent met je band voor het eerst in Europa waar je de komende maanden te zien zult zijn op talloze festivals en podia. Hoe is dan je eerste optreden, als je moet vechten tegen jetlag, veroorzaakt door de vlucht vanuit Austin, Texas? In het geval van The Strange Boys vooral afstandelijk. Zanger/gitarist Ryan Sambol bekende het publiek in het Utrechtse Tivoli De Helling dat hij nerveus en stoned was.

Het had ook wel iets aandoenlijks hoe Sambol zijn ogen nog net op de bandleden naast hem durfde te richten, maar ieder oogcontact met het publiek nadrukkelijk uit de weg ging.

Maar een beetje communicatie met het publiek is wel precies wat de muziek van The Strange Boys nodig heeft. De rauwe gitaarpop, sterk gestoeld op de garagepunk uit de jaren zestig, zoals die op het sterke albumdebuut The Strange Boys And Girls Club wordt gepresenteerd, zou live alleen maar beter tot zijn recht moeten komen.

Dat zal de komende week elders in Nederland hopelijk het geval zijn, in Utrecht was vooral een band te horen, die de gedachten elders had. Bewees Sambol zich eerder dit jaar op het South By Southwest-festival in zijn eigen stad nog als een geestdriftig voorman, zaterdag kwamen zijn teksten er wat moeizaam uit en concentreerde hij zich vooral op zijn gitaar- en mondharmonicaspel.

Dat was bij vlagen zeer bijzonder. Hij heeft een knisperende sound, die doet denken aan de Velvet Underground maar ook aan de vroege rhythm & blues van Captain Beefheart.

In de beste nummers Woe Is You And Me en Heard You Want To Beat Me Up lieten de bandleden horen dat ze veel origineler te werk gaan dan je van een garagepunkband zou verwachten.

Hun muziek neigt uiteindelijk meer naar klassieke r & b uit de jaren vijftig (bewezen met een hit uit die tijd, het ooit door James Brown gecoverde Think van de Five Royals) dan naar punkrock. Maar ja, daar hoort dan wel een uitbundige houding bij, die laat zien dat je voor het publiek speelt en niet voor jezelf. Dat ontbrak er zaterdag helaas nog aan. Als Sambol is uitgeslapen en -geblowd, valt er deze week nog veel te genieten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden