Strandtheater echt van start

De tijdelijke huisvesting was al een jaar eerder klaar dan nodig bleek, maar dit weekeinde wordt het Zuiderstrandtheater in Scheveningen feestelijk geopend.

Bart Dirks
Het Zuiderstrandtheater, aan de haven van Scheveningen, wordt zaterdag officieel geopend. Beeld Arie Kievit
Het Zuiderstrandtheater, aan de haven van Scheveningen, wordt zaterdag officieel geopend.Beeld Arie Kievit

Tot de zomer van 2019 vervangt de zaal met 1.009 stoelen het Lucent Danstheater én de Dr. Anton Philipszaal in de Haagse binnenstad. 'Uiterlijk oktober begint de sloop van die zalen', zegt directeur Henk Scholten. 'Volgende zomer begint de nieuwbouw.' Het nieuwe Spuikwartier gaat het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium herbergen.

Het ontwerp is van architecten Jo Coenen en Patrick Fransen. Eerdere plannen, van Neutelings Riedijk, gingen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 van tafel. Nu komt er een alternatief dat bescheidener oogt.

Zaal aan zee

Hoewel de zaal aan zee zowel een dans- als concertzaal moet vervangen, zijn er nog steeds veel voorstellingen mogelijk. Scholten: 'Het Residentie Orkest deed altijd repetities in de Philipszaal. Dat gebeurt nu elders. Het Danstheater was ook altijd nog een volle week bezig in het Lucent. Ook dat hoeft niet hier te gebeuren.'

Volgens Scholten is de voorverkoop gelijk aan vorig seizoen. 'De tijdelijke locatie is goed bereikbaar per auto en pendelbus vanaf het station. Er rijden tuktuks vanaf tramhaltes in de buurt.'

13 miljoen

Het is voor de culturele instellingen geen strop dat het Zuiderstrandtheater al een jaar klaar was en alleen nog is gebruikt voor losse voorstellingen en zakelijke verhuur. Scholten: 'Wij betalen tot zomer 2019 4 miljoen euro aan de gemeente. Dat is niet veranderd.' Het tijdelijke theater, inclusief kantoren en repetitieruimtes, kost ruim 13 miljoen euro.

Het risico voor vertragingen in de bouw en kostenoverschrijdingen van het nieuwe Spuikwartier ligt bij het consortium onder leiding van bouwbedrijf VolkerWessels. Er wordt gewerkt volgens het principe 'design, build, maintain' (ontwerpen, bouwen, onderhouden). De gemeente Den Haag betaalt een vooraf vastgesteld bedrag, ongeacht tegenvallers.

In een eigen productie van het Zuiderstrandtheater is Loes Luca vanaf 10 september Kniertje in de vissersopera Harde Handen. Een koor van honderd Scheveningers doet mee, evenals het voormalige Willem Breuker Kollektief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden