Strandt 65-jarig huwelijk voor nieuwe Vlaamse vlam?

'Soms, als wij een boerse man in onze stamkroeg aan de Nieuwezijds zagen zitten, met een grote hoed op, dan riep een van ons: 'Pas op, d'n Puij. D'n Puij' en doken wij allemaal weg.'

Beeld anp

Een anonieme Telegraaf-redacteur zei dat begin 1977 in het inmiddels verdwenen dagblad Het Vrije Volk. Hij doelde op Rudolf van Puijenbroek, de textielbaron uit het Brabantse Goirle, de grootaandeelhouder en duistere macht achter de krant die dat jaar boven de 700 duizend abonnees was uitgestegen en bakken met geld verdiende.

Hoe groot het aandelenbelang van de familie in De Telegraaf precies was, wist Het Vrije Volk niet - er werd gefluisterd over een meerderheidsbelang. Maar iedereen wist dat de Van Puijenbroeks aan de zakelijke touwtjes trokken. Pas begin jaren negentig toen grootaandeelhouders verplicht uit de kast moesten komen, bleek dat eenderde te zijn. Inmiddels is dat belang uitgegroeid tot 41,3 procent.

Wat van de Van Puijenbroeks ook kan worden gezegd: ze zitten er in voor de lange termijn. Ze hebben De Telegraaf (nu TMG Groep met belangen in regionale dagbladen, tijdschriften, puzzelboeken en radiostations) altijd gekoesterd als een soort familiebezit op afstand. Ze hielden een vinger aan de pols en bemoeiden zich er niet mee zolang het voortvarend met de zaken ging. Maar na 2007 is alles veranderd. De winstmachine die TMG ooit was, is door het teruglopen van advertenties en abonnees in de rode cijfers geraakt. Sinds 2007 zakte de koers van 26,30 euro naar 3,15 euro afgelopen maandag, wat betekent dat de familie op papier bijna een half miljard euro armer is geworden. Daarnaast is het beursfonds al jaren een wespennest van ruziënde minderheidsaandeelhouders, zoals John de Mol, diens protegé Frank Botman en tot vorig jaar ook Marcel Boekhoorn.

Niemand weet wat de Van Puijenbroeks met hun belang willen, behalve dat zij het bod van het Belgische Mediahuis op hun 'familiebedrijf' steunen. Misschien houden ze gewoon hun huidige aandelenbelang, misschien willen ze zelfs wat aandelen bijkopen, wellicht cashen ze een deel van de aandelen bij de overname of heel misschien verkopen ze alles. Dat laatste zou het einde betekenen van een 65-jarig huwelijk tussen de textielfamilie en De Telegraaf.

Rudolf van Puijenbroek kreeg het belang in De Telegraaf in 1951 op een presenteerblaadje aangereikt dankzij zijn connecties in rooms-katholieke kringen. Voor 120 duizend gulden kon hij eenderde van de aandelen in het krantenbedrijf krijgen. De aankoop bleek een gouden greep en was het begin van een lang en gelukkig huwelijk, zoals Rudolf van Puijenbroek dat ooit had met Tuut Vroom, een telg van de eigenaren van V&D. De krant floreerde.

Nadat Rudolf overleed werd zijn zoon Alexander commissaris en later president-commissaris. Sinds 2012 is Alexanders zoon Guus (Rudolfs kleinzoon) de afgevaardigde uit Goirle. Guus, die economie studeerde in Leuven en de Belgen dus goed kent, is nu de baas van VP Exploitatie - met als enig aandeelhouder de in België gevestigde Bech BV, waarin de familie het belang in TMG beheert. Op hetzelfde adres in Goire staat een hele serie vennootschappen genoteerd: van Van Puijenbroek Landbouw tot VP Vastgoed. Hier liggen alle troeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.