#HetDuel

'Straks print ik mijn eigen Rodin-beeld, die revolutie kun je toch niet ontkennen?

Revolutie! 3D-Printen past in het rijtje van de boekdrukkunst en internet, vindt trendstrateeg Lieke Lamb. Waarom zo terughoudend, vraagt ze aan hoogleraar Frank den Butter. 'De consument die met een thuisprinter toegang heeft tot productie. De ultieme uiting van de participatieve samenleving!'

Een deelnemer tijdens een wereldrecordpoging simultaan 3D-printen in ProtoSpace. Naast het record is de dag ook bedoeld om geinteresseerden kennis te laten maken met de 3D printtechnologie.Beeld anp

Beste Frank,

Tijdens onze bijeenkomsten was je cynisch over de ontwikkelingen rondom 3D-Printen. Dat medische toepassingen revolutionair zijn (bio-printen), daar waren we het over eens; voedsel printen, zoals glutenvrij brood, al minder; bij objecten printen vond je het onterecht om van revolutionaire technologie te spreken.

Waarom terughoudend? Want, al blijft massaproductie bestaan, het is wérkelijk revolutionair. Ik zie 3D in het rijtje van boekdrukkunst en internet. Ketenverkorting en ketenomkering. De consument die (individueel of verenigd) met een thuisprinter toegang heeft tot productie. De ultieme uiting van de participatieve samenleving!

De kosten worden lager. Naast printers verschijnen '3D-kopieermachines'. Objecten copy-pasten wordt letterlijk kinderspel. Het 3D-scannen per smartphone komt eraan. Evenals het gebruik van allerhande printmaterialen; polymeren, metalen, glas, textiel, organische cellen. Ook het recyclen van 3D-geprint materiaal wordt mogelijk, om zo van het ene product weer iets anders te printen. Nu naast software ook dat wat geprint wordt (open source hardware) gepersonaliseerd kan worden, komt de ontwikkeling in een stroomversnelling. Zowel in geïndustrialiseerde als ontwikkelingslanden. NASA wil zelfs 3D-Printers mee de ruimte in.

Een kastknop, een zeldzaam auto-onderdeel, kleding, wapens, huizen, protheses; steeds complexer, totdat de 3D-Printer 3D-Printers print. Met 4D (dat materiaal gebruikt zoals geheugenmetaal) kun je straks objecten printen die onder bepaalde omstandigheden van vorm veranderen. Van kankercel-zoekende nanobots tot zelfbouwende stoelen.

De impact op de samenleving is enorm. Van wetgeving tot ethiek; van copyrightvraagstukken tot de creatie van waarde. Nog nooit was de differentiatie tussen materiaal- en ontwerpkosten zo evident. Nu in musea met 3D-scanners wordt rondgelopen, moeten na schrijvers, fotografen en muzikanten ook kunst- en ambachtslieden een nieuwe balans zoeken. Binnenkort maak ik mijn eigen Rodin-beeld, vaatmachine of Valentino-jurk. Creëren en dupliceren geeft autonomie. Dat dat revolutionair is, kan je toch niet ontkennen? Power to the Printing People!

Lieke Lamb is trendstrateeg en managing partner bij Bureau Trendwatcher.com; eigenaar van BalanceBabes.com, columnist en auteur van het 3D & 4D - dossier. Twitter: @LiekeLamb

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden