Straks nog wel films in de bios? Zes vragen over A-Film

Hoewel er wordt gewerkt aan een eventuele doorstart, ziet de toekomst er voor A-Film niet best uit. Het personeel van distributeur A-Film staat definitief op straat. De BV A-Film is deze week failliet verklaard. Is er sprake van 'het einde van een tijdperk'? Zes vragen.

Filmposter van Bloed, Zweet & Tranen, een mede door A-Film uitgebrachte productie. Beeld null
Filmposter van Bloed, Zweet & Tranen, een mede door A-Film uitgebrachte productie.

Worden films bij een eventueel faillissement nog wel gedistribueerd?

Zeker wel. A-Film is - hoewel een behoorlijk grote - slechts één van de vele filmdistributeurs van Nederland. Er zijn er eigenlijk te veel, die te veel films uitbrengen: een heuse vechtmarkt dus. A-Film is, zo verwachten kenners, de eerste in een rij bedrijven in deze sector die mogelijk op de fles gaan. Maar omdat er zovelen zijn, komt uw avondje naar de bioscoop vast niet in gevaar. En dvd's, ach, wie koopt er nog wel eens één? We Netflixen en streamen ons regelmatig de avond door, dus daarvan hoeven bedrijven als A-Film het niet meer te hebben. A-Film heeft er wel heel veel geld aan verdiend.

null Beeld null

Wat is er dan misgegaan?

Distributeurs als A-Film betalen veel geld voor de rechten van grote films voor de Benelux. 'Als een Nederlandse distributeur binnenkomt bij een internationale sales-agent gaat de prijs direct omhoog', zegt Volkskrantverslaggever Bor Beekman. 'A-film gokte op dure internationale titels die lang niet altijd geld opleverden, en stak geld in Nederlandse films die soms wel en soms niet lucratief bleken.' Daarbij had het bedrijf veel personeel (twintig mensen) in dienst, terwijl de krimpende dvd-markt de kosten niet meer kon opvangen. Vermoed wordt bovendien - door kenners van de Nederlandse filmmarkt - dat het bedrijf niet goed is geleid. A-Film zelf in een verklaring: 'De combinatie van de schuldenlast, de tegenvallende resultaten afgelopen zomer, de snel veranderende markt en de almaar toenemende piraterij maken het exploitatiemodel onhoudbaar.'

Deze maandag wordt de aanvraag gedaan tot uitstel van betaling. Zijn er nog veel schuldeisers?

Die zijn er. Zakenblad Quote liet er één aan het woord: 'De Rabobank is (door een eerder verstrekte miljoenenlening, red.) feitelijk de baas bij A-Film en probeert zijn eigen hachje te redden, maar de rest van de aandeelhouders krijgt niets zo', aldus Maarten Roelofs, een van de tientallen crediteuren van A-Film. Roelofs, die directeur is van het Haarlemse mediaconsultatiekantoor Depascor, leverde online diensten aan A-Film, maar vreest nu dat de bank een 'slinkse' doorstart wil maken buiten medeweten van de overige crediteuren. Rabo kan met een faillissement en een snelle doorstart de schuldenlast - die volgens het laatst gedeponeerde jaarverslag inmiddels 15 miljoen euro bedraagt - grotendeels wegstrepen, schrijft Quote.

Wat zegt A-Film er zelf over?

Woordvoerster Manon de Weerd laat weten dat de berichten over de uitstel van betaling klopppen. 'Dat gebeurt inderdaad vandaag. Wij zitten thuis, in afwachting van wat komen gaat', voegt ze eraan toe; 'Een schemerzone'. De Weerd bevestigt dat bioscoopgangers weinig zullen merken van een eventueel faillissement. 'Onze films vinden uiteindelijk hun weg wel naar het publiek, maar we hopen natuurlijk dat de problemen kunnen worden opgelost.' Volgens de woordvoerster zet de directie van A-Film in op een doorstart.

Waar kennen we A-Film eigenlijk van?

De leader voorafgaand aan een door A-Film gedistribueerde hoofdfilm is een bekende: vanuit de ruimte wordt door schijnwerpers de blik gevangen van een camera, die inzoomt op de oorsprong van de lichtbundels: Nederland, Amsterdam. Daarop verschijnt de naam van de distributeur A-Film. Miljoenen bioscoopgangers moeten het filmpje de afgelopen jaren minimaal één keer hebben gezien. Zeker gezien de kaskrakers die A-Film uitbracht, zoals de Lord of the Rings-trilogie (vanaf 2001), Alles is liefde (2007), Zwartboek (2006) en Brokeback Mountain (2005). Recente films die door A-Film zijn gedistribueerd, zoals Alles is familie, Bloed, Zweet en Tranen en Michiel de Ruyter deden het een stuk minder.

Carice van Houten vlak voor de première van Alles is Familie. Beeld null
Carice van Houten vlak voor de première van Alles is Familie.

Is dit dan 'het einde van een tijdperk', zoals mede-oprichter Pim Hermeling het in de Volkskrant van maandagmorgen noemde?

Dat valt wel mee. Ten eerste moet worden afgewacht of A-Film een doorstart krijgt, ten tweede zullen andere distributeurs gewoon doorgaan met het werk. Mogelijk zullen schuldeisers wel wat scherpere eisen gaan stellen en wordt het dus lastiger om grote investeringen te doen. De markt voor dvd-verkoop was al ingestort; de markt voor verkoop aan online mediabedrijven biedt mogelijk een nieuwe afzetmarkt, al onderhandelen de Netflixen en soortgelijke filmaanbieders vaak direct met de filmstudio's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden