Review

Straight Around is fraai en intiem

Fraaie close-ups vormen een belangrijk attractiepunt van het intieme programma Straight Around. Twee mannen zoeken schuchter en liefdevol elkaars hand. Dat mag in deze tijden misschien wel een statement heten.

Annette Embrechts
null Beeld Joris-Jan Bos
Beeld Joris-Jan Bos

'Wat een prachtige billen', prevelen bejaarde dames op rij 2. De fraaie close-ups vormen inderdaad een belangrijk attractiepunt van het intieme programma Straight Around van het Nederlands Dans Theater 2 (NDT2), in kleinere zalen dan het gebruikelijke megapodium. Je kunt bijna elk spiertje en ieder verschil bestuderen, zoals van de drie energieke jongens in Solo (1997, Hans van Manen): de fijngebouwde Gregory Lau danst scherp, lefgozer Helias Tur-Dorvault vergroot Van Manens stijl atletisch uit en de watervlugge Miguel Duarte accentueert speelse hoofdknikjes en klapjes op het bovenbeen.

Mysterieus

Indrukwekkend mysterieus is danseres Alice Godfrey in de wereldpremière van het hippe Israëlisch duo Sharon Eyal & Gai Behar. Haar rood gemaakte haren vlammen op in het huidkleurig tableau. Haar bleke gezicht en ijle bewegingen ogen haast tragisch, als breekbare, hippende kraanvogel met geknakte polsjes. Fraai is ook het negental dat het als verende massa met gebogen rug tegen Godfrey opneemt. Feelings, op donkere jazzy klanken en ritmische drums, eindigt abrupt, met een secuur mannenduet. Dat smaakt naar een afrondend groepsdeel.

Straight Around

Dans
Door Nederlands Dans Theater 2
Choreografieën van Hans van Manen en nieuw werk van Edward Clug en Sharon Eyal & Gai Behar
17/2, Holland Dance Festival, Theater a/h Spui, Den Haag. Tournee t/m 31/3
www.ndt.nl

Statement

Gastchoreograaf Edward Clug brengt in het nieuwe Handman vijf mannen en vier vrouwen in een cirkel bij elkaar, alsof ze in de lucht hangen tijdens een parachutesprong. Eenmaal vormen ze een scharende bek, die een solistische danser vangt. Dreigend groepsgevaar? Misschien dat daar het unvollendete slot van Handman op duidt: twee mannen zoeken schuchter en liefdevol elkaars hand, verwijzend naar de titel. Dat mag in deze tijden van oplevend rumoer over seksuele geaardheid misschien wel weer een statement heten. Zo sloot de start van de tournee van Straight Around een zeer goed bezocht Holland Dance Festival af, dat grappig genoeg ook begon met 'prachtige billen': 54 voorstellingen trokken 20.700 bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden