Stoppen met roken? Speel games

De spelcomputer verandert gestaag in een persoonlijke coach. Zo komt de Nintendo DS met een ‘game’ die helpt bij het stoppen met roken, gebaseerd op de methode van Allen Carr.

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

De controverse over de schadelijkheid van video games voor de mentale gezondheid van jongeren, zal ook met de publicatie door het Amerikaanse Center for the Study of Violence niet tot een einde komen. Uit dit meerjarige onderzoek bleek deze week dat kinderen en tieners eerder agressief gedrag zullen vertonen als ze gedurende langere tijd gewelddadige games spelen.

Onschuldig
Dat games niet altijd gewelddadig zijn, bewijst Nintendo al geruime tijd. Veel games op de Wii, de spelcomputer met het olijke aanwijsstokje, zijn even onschuldig als de gezellige bordspellen van weleer.

Naast de Wii ontpopt ook de draagbare Nintendo DS zich als een geweldarm apparaat. Kort voor Nieuwjaar komt softwareconcern Ubisoft bijvoorbeeld met een ‘game’ die helpt bij het stoppen met roken, gebaseerd op de methode van wijlen de rookgoeroe Allen Carr. Andere games in dit genre zijn een afvalprogramma, een talencoach, een hersentrainer en een kookprogramma met de Britse kok Jamie Oliver als instructeur.

Zelfhulp
Er is zelfs al een term voor bedacht: zelfhulp gaming. De beoefenaar van het genre eindigt niet met een uitgemoorde vijand, maar werkt naar een betere ik.

Het fenomeen bestaat al veel langer, in de vorm van zelfhulpboeken en dito dvd’s, maar de interactieve variant ervan begint zich nu meer en meer te nestelen in mobiele apparaten, zoals de Nintendo DS. Daarmee is de zelfhulp interactief geworden, zegt Michael Zyda, directeur van GamePipe Laboratory, een instelling die onderzoek doet naar games, die gelieerd is aan de Universiteit van Southern California. ‘Televisie en boeken creëren een beeld in je hoofd van hoe het moet, maar games maken haarfijn duidelijk of je op de goede weg bent’, zegt hij in het dagblad SFGate.

Boek
De reden dat de DS van Nintendo vaak door softwaremakers wordt gekozen, is de draagbaarheid van het apparaat. De DS kan opengevouwen worden als een boek en er kunnen sensors op worden aangesloten, zoals een stappenteller – handig voor wie wil afvallen.

Experts verwachten zelfs dat dit soort games de rol zullen overnemen van de traditionele leerboeken. Games zijn zeer geschikt voor het overbrengen van informatie, stelt Dan Marinelli, van het Carnegie Mellon Entertainment Technology Center. De interactiviteit van videospellen biedt tal van nieuwe mogelijkheden, zegt hij. Bovendien zijn games voor jongeren zo vanzelfsprekend ‘dat het dom zou zijn als de educatieve sector ze niet omarmt’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden