Stones bij Gasunie zonder Rooie Rinus

Onder bescheiden Groningers gaat het gerucht dat The Rolling Stones alleen maar in hun Stadspark optreden omdat de Engelse rocksterren dachten dat de Martini-stad in Duitsland lag....

Van onze verslaggever Wio Joustra

Maar daarmee doen de Groningers zichzelf tekort. Want nergens ter wereld is de Bridges to Babylon-tour beter op zijn plaats. Tegen de tachtigduizend mensen bevolken woensdagavond de Draf- en Renbaan, die letterlijk in de schaduw ligt van het hoofdkantoor van de Gasunie. En juist die organische creatie rijst uit het niets op als een utopie.

Het is een toren, zoals Noachs nakomelingen in de hoofdstad van Babylonië wilden bouwen, een toren die 'tot in de hemel' reikte. Dat was slechts een droom, een daad van overmoed die door God werd verijdeld.

Morgen wordt een droom bewaarheid voor drie generaties Noorderlingen. Fans van het eerste uur die zich Brian Jones nog herinneren en voor wie The Last Time of Satisfaction het eerste plaatje was. En kinderen van fans van het eerste uur - of zijn het inmiddels kleinkinderen? - voor wie Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts en Ron Wood nog niets aan zeggingskracht hebben ingeboet.

Groningen staat op zijn kop. Al weken. De stad is een voorbeeldig gastheer voor The Greatest Rock 'n' Roll Band in the World en voor de duizenden fans van buiten. Met ingrijpende verkeersmaatregelen, het afsluiten van complete woonwijken en het achter de hand houden van een flinke politiemacht, hoopt de gemeente de invasie in goede banen te leiden.

De NS en de regionale busmaatschappijen zetten extra vervoerscapaciteit in. 'Kom op tijd, kom met de trein', is het devies voor concertgangers. Op de Draf- en Renbaan zelf zijn bomen gekapt, tribunes opgebouwd en 120 mobiele toiletten geïnstalleerd.

Bij Mojo, verantwoordelijk voor de op- en afbouw van het professionele concertterrein, zijn 150 mensen al een week in de weer om 'het grootste wat ooit op aarde heeft rondgetoerd' op tijd klaar te krijgen. Zo'n 25 trailers met rijplaten zijn aangevoerd om het Stadspark te beschermen.

De ruwbouw staat inmiddels. Podium, decor en elektrische apparatuur worden vanavond in 35 trailers aangevoerd vanuit zuid-Duistland.

De hele nacht en woensdag wordt doorgewerkt om de gigantische klus te klaren. Een cateringbedrijf levert in totaal drieduizend maaltijden. De Stones treden op van 21.15 tot 23.30 uur. Geen minuut langer. En ze vertrekken direct weer naar hun suites in het Amsterdamse Amstel Hotel.

Geen enkele wanklank?

Natuurlijk wel, want dit is tenslotte Groningen. Een lokale actie om Pé Daalemmer en Rooie Rinus in het voorprogramma te laten optreden is mislukt. Dat stuitte op de onwil van het Rolling Stones-management, dat alleen Catatonia uit Wales wilde. Zelfs vierduizend handtekeningen ten faveure van 'Molle Bonen Music' mochten niet baten.

En het Nieuwsblad van het Noorden wist maandag te melden dat in diverse gereformeerde kerken in de provincie Groningen de afgelopen weken is gebeden dat het concert van de Stones flopt. Zanger Mick Jagger is immers een satanist en het nummer Sympathy for the Devil is het officieuze volkslied van de satanisten.

Zaken als overspelige seks, drugs, rebellie, valse religie en demonie die door Jagger worden gepredikt, daar moeten ze in Enumatil, Sebaldeburen, Kommerzijl en Uithuizermeeden helemaal niets van hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden