Stofwolken

Het was de dag erna: op televisie zag je de leegte na de optrekkende stofwolken. Adje bij Pauw & Witteman, Marijke Helwegen in De kist (EO)....

Het was, kortom, een typische herfstdag.

Geen Dirk Scheringa, geen Hans van Goor, Jelle Hendrickx of Pieter Lakeman te bekennen – iedereen likte zijn wonden in beslotenheid. De meeste nieuwsrubrieken en praatshows kozen voor nabeschouwen. Twee kunstkenners bespraken in De Wereld Draait Door de kunstcollectie van Scheringa. Geschatte waarde 40 miljoen, maar volgens kunsthandelaar Willem Baars bedraagt de werkelijke waarde hooguit 25 miljoen. Hij liet geen spaan heel van de verzameling. Slechts 25 van de 1.300 werken waren de moeite waard voor ‘de Nederlandse collectie’. Sommige werken ‘wil je nog niet op het toilet hebben’. Wim van Krimpen, oud-directeur van het Haags Gemeentemuseum, had meer compassie voor de collectie, die altijd persoonlijk blijft. ‘Scheringa had ook prachtige werken van Jan Mankes.’ Wat te doen met Scheringa’s schilderijen? Van Krimpen: ‘Koop het, zo goedkoop mogelijk.’

Netwerk nam naar eigen zeggen ‘een kijkje in de boeken van Dirk Scheringa’. ‘Hoe zielig is Scheringa nu eigenlijk? Kloppen zijn beweringen, of jokt hij?’ Goede vragen, maar ze luidden een een valse belofte in: Netwerk liet Sjoerd van Stokkum, hoofdredacteur van zakenblad Quote, vrijuit speculeren over verdwenen miljoenen. Er zou ergens nog 10 miljoen euro op een rekening ontbreken, ‘en Scheringa mag mij eens uitleggen waar die gebleven zijn’.

In Het elfde uur vroeg Tijs van den Brink aan Antoinette Hertsenberg of de media de schuld waren van de val van de DSB. Heel gek, maar Antoinette vond van niet. ‘De enige schuldige is Scheringa zelf’, en tot haar grote ergernis had deze ‘leugenaar’ wel erg veel ruimte gekregen in de media. Nieuws: Antoinette zou bedanken voor een gastrolletje in Scheringa’s bioscoopdebuut Van boef tot held.

Of ze nog een bank kon noemen waar je veilig spaart? ‘Je zou je kunnen verdiepen in duurzame banken als ASN en Triodos.’ Goede tip voor Ab Osterhaus. De viroloog is dinsdag miljonair geworden. Hoewel, dat moest hij ‘even nuanceren’: hij had een prijs gewonnen met twee collega’s die samenwerking tussen wetenschap en bedrijfsleven hadden weten te stimuleren.

Er komt een venijnige griep aan, hield hij nog maar eens vol. Laat het snel zijn, want op televisie zijn we hard toe aan een nieuw drama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.