Stoere soldaten tot karpers gereduceerd

De Fantasten, de groep filmmakers die vorige maand een vurig pleidooi hield voor meer fantasie in Nederlandse speelfilms, kan zich in de handen wrijven....

Ronald Ockhuysen

Regisseur Martin Lagestee heeft geprobeerd de wisselingen tussen realisme en fantasie net zo soepel te laten verlopen als in Kuypers literatuur. Koortsdromen, fantasie en werkelijkheid hebben dezelfde kleuren en klanken - alleen lopen er soms mannen met vissenkoppen door het beeld en vliegt een rode, met de computer gecreëerde zwaan boven de boomtoppen.

De rode zwaan is ondanks het verbond tussen werkelijkheid en waan een stroperig sprookje, over de jongen Jakob die in de ban raakt van de verhalen van zijn opa. Jakob komt in problemen wanneer zijn grootvader na een val koortsdromen krijgt. Als Jakob op onderzoek uitgaat, raakt hij verstrikt in de droomvertellingen van zijn grootvader. Stoere verhalen worden werkelijkheid.

Lagestee schept geen orde in de wirwar van acteerstijlen die de acteurs hanteren om hun personages tot leven te wekken. De jonge hoofdrolspelers voorzien Jakob en Neeltje met broos, ingeleefd spel van karakter. De volwassen acteurs doen hun eigen kunstjes: Liz Snoyink speelt de koningin van het Houtvolk klassiek, Pierre Bokma maakt van de Romeinse generaal een parodie en André van den Heuvel en Annet Nieuwenhuijzen vullen de rollen van oudere hartenbrekers lichtvoetig in - ironisch bijna.

Die diversiteit aan speelstijlen doet De Rode Zwaan zwabberen tussen sprookje en degelijk drama. Met een hoger verteltempo en een betere afstemming van de acteurs had de avonturenfilm de fantasie kunnen inpakken. Nu blijft het bij een verdienstelijke poging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden