Stoer, leuk en duur

Hoewel hij diep van binnen nog steeds wild en avontuurlijk is, bekent columnist Mat Heffels in het jongste nummer van Man of all seasons dat daar aan de buitenkant steeds minder van te merken valt....

Gijs Zandbergen

Althans, die mannen zijn te zien op de plaatjes en over hen valt telezen in de artikelen van het tijdschrift. De lezers daarentegen zijnwaarschijnlijk meer van het type Mat Heffels. Of, nog bedaagder, van hettype Hans Wiegel. De VVD-senator laat in het blad weten te genieten van hetbuitenleven op zijn boerderij in Diever, maar onkruid wieden laat hij aande tuinman over en autorijden doet de chauffeur, die hem in zijn rijdendekantoor elke dag naar Den Haag brengt.

Het is een merkwaardig mannenblad, dat Man of all seasons, volzelfgenoegzame stoere mannen die leuke dingen doen. Op naar Patagonië ommet gaucho's paard te rijden en te kanoën, of naar België om bier tedrinken en everzwijnen te schieten. Naar Marokko om met een four wheeldrive door de bergen te crossen, is ook goed. En anders naar het Schotseeilandje Fair Isle om te vogelkijken en wat rond te banjeren.

Voor die laatste klus was overigens huismus Thomas Rosenboom ingehuurd,die zijn debuut maakt als reisschrijver. Een van de artikelen heeft veeluitzoekwerk gevergd: '100 Plaatsen & Dingen die er écht toe doen'. Inverreweg de meeste gevallen komt dat neer op prijzige plaatsen en dingen:tenten, schaatsen, kompassen, steden, whisky's, motoren, sigaren,restaurants, mountainbikes en kurkentrekkers.

Voor de minder kapitaalkrachtige lezers ligt er ook een blad in deschappen: Leukedingendoen 2006. Het is redactioneel minder pretentieus,maar wel zo handig, al was het maar omdat de meeste activiteiten inNederland plaatsvinden. De redactie heeft 143 activiteiten gevonden enondergebracht in afdelingen met titels als stoer, verwennen, winkelen, doe'ns gek, cultureel en (vrijgezellen)feest/bedrijfsuitje. De items lijkenveel weg te hebben van advertenties, maar zijn dat toch niet. Ook niet bijnavraag bij de organisatoren van de leuke dingen, die wel een foto terbeschikking hebben gesteld.

Tenslotte heeft voor de jongste, tevens de minst kapitaalkrachtige, maarwel de stoerste (want puberale) lezers het pikante stripblad Rooie oortjeszichzelf vernieuwd. Het kwartaalblad is een maandblad geworden dat aan demelige softpornostrips een aantal redactionele teksten en foto's heefttoegevoegd die net zo melig en politiek incorrect zijn als de strips. Denaam is een klein beetje veranderd. Het blad heet nu Rooie oortjes mag.Vooruit dan maar.

Gijs Zandbergen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden