Stoelen en maquettes TU Delft gered

Ongeveer tachtig maquettes en tweehonderd originele stoelen van ontwerpers als Rietveld, Prouvé, Gispen en Oud zijn alsnog uit de TU Delft gered.

Een woordvoerster van de brandweer bevestigt dat het brandweerlieden vanmiddag is gelukt de faculteit kort binnen te gaan op de begane grond en de eerste verdieping.

In de tentoonstellingsruimte op de begane grond stonden maquettes van architecten als Le Corbusier, Frank Lloyd Wright en Jean Prouvé klaar voor een expositie die donderdag geopend zou worden. Die konden ongedeerd naar buiten worden gebracht. Ook alle stoelen op de eerste verdieping, waaronder unieke exemplaren van Rietveld en Gispen, zijn gered. Het gaat volgens de brandweer om circa tweehonderd meubels die vrijwel niet zijn beschadigd.

Troost
Karen Collet van de TU noemt het een troost dat de kostbare en onvervangbare stukken zijn veiliggesteld. ‘We zijn natuurlijk nog steeds heel treurig om het verlies van het gebouw en van al dat werk van studenten dat verloren is gegaan. Maar dit is een mooie opluchting na alle ellende.’

De belangrijke stukken bevonden zich in een hoek van het gebouw waar de vlammen nauwelijks zijn geweest. Het grootste gevaar voor de collectie was echter de dreigende ineenstorting van het dertien verdiepingen tellende gebouw. Het instortingsgevaar is overigens nog steeds niet geweken. Het is daarom ook nog onduidelijk hoe de bibliotheek op de begane grond er aan toe is.

De faculteit Bouwkunde telt een collectie van 40 duizend boeken, tijdschriften, oude prenten en kaarten. Behalve in de bibliotheek bevindt een gedeelte van die verzameling zich in de kelder, waarvan ook nog niet duidelijk is hoe die er bij ligt.

Plasterk
De brand in Delft is volgens minister Plasterk van Onderwijs de ‘grootste ramp die universitair Nederland ooit heeft getroffen’. Dat zei de bewindsman woensdag in een onderhoud met het college van bestuur en medewerkers van de TU Delft.

Bij het gesprek waren ook hulpverleners aanwezig. Plasterk, die na het gesprek van ongeveer een half uur het uitgebrande gebouw bezichtigde, toonde zich verrast door de vechtlust van de bestuurders van de universiteit.

Niet alleen komen de colleges volgende week weer op gang, ook zullen de tentamens van de faculteit Bouwkunde gewoon doorgaan, zoals Wytze Patijn, decaan van de faculteit, woensdag in een circulaire aan de studenten en medewerkers meedeelde.

Patijn riep de studenten en medewerkers op zo veel mogelijk thuis te werken. Voor de langere termijn, na de zomer, zoekt de Technische Universiteit vervangende werkplekken op of buiten de faculteit. Plasterk bood zo nodig zijn diensten aan.

Minister Plasterk (met hoed) is woensdagmiddag opgetogen over de redding van een collectie bijzondere stoelen uit het door brand getroffen Bouwkunde-gebouw van de TU Delft. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden