Stilte. Er hangt een mist in de huiskamer

'Die spanning, twee uur voor de wedstrijd, is heel vervelend,' vertelt Johan Cruijff rond zeven uur aan Tom Egbers van Studio Sport....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De dag van de halve finale. Voetbal regeert. En als voetbal regeert, is eten, werken of een gesprek voeren over iets anders dan voetbal niet mogelijk. Het is wachten op de aftrap.

De uren voor de wedstrijd zijn ondraaglijk. De NOS laat nog maar een keer de eerste ronde zien, de achtste finale en de kwartfinale. Harry Vermeegen ('zet af die man, die brengt ongeluk', roept een huisvriend in oranje shirt) doet bij Veronica alsof hij grappig is. In het RTL Nieuws vertelt Rick Nieman, getooid met een oranje stropdas, dat de horeca op het Leidseplein in Amsterdam een grote drukte verwacht. Even verderop, in een Braziliaanse bar, zegt Humberto Tan (Studio Sport) hetzelfde.

De wedstrijd begint. Commentator Evert ten Napel roemt de supporters. Hij noemt de Brazilianen 'rasvoetballers'. Over de vloer rolt intussen de eerste fles, gevallen. Ook dat is volgens de kenners, thuis op de bank, de schuld van Jonk. 'Is het schaken of is het voetbal?', vraagt Mart Smeets in de rust aan Hans Kraay. Cruijff: 'De wind gaat het aanvalsspel beslissen.'

De tweede helft. De 'mokerslag' (Ten Napel) van Ronaldo. Twee zakken chips worden in het kleed getrapt. Zenuwen. Acties die mislukken zijn nu vooral de schuld van Ten Napel. Totdat Kluivert de huiskamer om twaalf minuten voor elf voor even in het paradijs verandert.

De verlenging vraagt van de televisiekijkers het uiterste. Hoeveel minuten nog? Waar is die klok boven in beeld? De strafschoppen. Het moment van twijfel bij Cocu. Een hoed vliegt naar de buis. De Boer mist eveneens. Stilte. Cocu huilt. Bij Van der Sar stromen de tranen. Er hangt een mist in de huiskamer. Buiten gaat een fietser voorbij. Zonder petje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden