Stil verbond tussen een non en een jochie

Edwin Krijgsman

Ze ziet het wel, het echte leven, al die 'amechtig voortjakkerende mensen', maar het is alsof er een dikke glasplaat tussen haar en de anderen is geschoven. En dus besluit Amaranta op haar 16de dat de wereld niet voor haar is gemaakt en trekt ze zich terug in een klooster. Niet omdat ze zo toegewijd is aan God, 'die niet tegen me spreekt, me niet troost', maar omdat ze een plek zoekt om zich te verstoppen. 'Een non is het tegendeel van de wereld.'

Verbondenheid

De dagen in het klooster zijn als de kralen van een rozenkrans: hetzelfde en dat steeds opnieuw. Tot de moeder-overste Amaranta de verantwoordelijkheid voor de kinderopvang toevertrouwt. De schrik slaat Amaranta om het hart: kinderen zijn haar een gruwel. Tot Luca in haar leven komt.

Luca is een aangenomen kind en volkomen in zichzelf gekeerd. Hij spreekt bijna niet en kijkt met zijn droevige ogen voor zich uit in het niets. Die blik raakt Amaranta in haar ziel en er ontstaat een mysterieuze verbondenheid tussen de non en het jochie: 'Dat kind weet iets wat ik niet weet, hij wil me iets bijbrengen wat ik absoluut moet leren.'

Duivel

Dan begint Luca Amaranta opdrachten in te fluisteren, alsof hij haar de weg naar het ware leven wil wijzen: 'sigaret', 'stelen', 'een man'. En Amaranta gehoorzaamt zijn bevelen. Alsof ze in Luca eindelijk de god heeft gevonden die de duizelingwekkende leegte binnen in haar vult. Of is hij de duivel die haar verleidt?

Marco Lodoli (1956) is geen schrijver van de grote gebaren: zijn woorden zijn, heel voorzichtig, gehouwen uit een stille droefheid. Net als het eerder vertaalde Wolk laat Zuster ergens diep in je binnenste een venijnig weerhaakje achter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden