video

Stijltweelingen: uniek met zijn tweeën

We willen allemaal graag uniek zijn. Maar wie om zich heen kijkt, ziet dat zelfs de meest extravagante types vaak in gezelschap verkeren van mensen die qua stijl in meer of mindere mate op hen lijken. 'Significante Anderen' heet dat in de sociologie: ofwel de personen aan wie we ons spiegelen in het uiten van onze (visuele) identiteit.

New York Style Stories ' +1', Significant Others, is een project van documentairemaker Maaike Holvast (zie trailer hierboven). Als voormalig styliste is zij gefascineerd door de invloed van de omgeving op het kleedgedrag van individuen. Vanuit deze fascinatie maakte Maaike in 2010 een serie videoportretten van uitgesproken New Yorkers waarin ze de wisselwerking tussen de stad en het uiterlijk van haar inwoners onder de loep nam. Deze serie is nog altijd onder de naam New York Style Stories te zien bij www.limboland.tv. Voortbordurend op het concept van deze korte films maakte Maaike vorig jaar een tweede serie met de toevoeging '+1'. De verschillende afleveringen van deze nieuwe serie onderzoeken de invloed van 'Significante Anderen' op het kleedgedrag van vijf stijlbewuste duo's. Bekijk ze hier onder. Title sequence: Raphael Bartels.

Vandaag in het Volkskrant Magazine: Een aantal portretten van Nederlandse stijltweelingen.

Beeld -

Aflevering 1, Keri & Bella
Bella is zes, en is net als veel meisjes van haar leeftijd dol op prinsessenjurken, glitters en schoenen met hakken. Haar moeder Keri werkt in een omgeving waar deze uiterlijkheden ook door volwassenen zeer belangrijk worden gevonden.

Beeld -

Aflevering 2, Supercute, Rachel & Julia
Rachel (17) en Julia (15) vormen samen de girl band 'Supercute'. Hun Lolita-achtige kleding is onderdeel van wat ze zelf noemen 'The Supercute concept'. Rachel lijkt degene te zijn die de toon aangeeft, echter de werkelijkheid is net iets complexer.

Beeld -

Aflevering 3, Wanderlust, Emily & Abigail
Emily en Abigail zijn onafscheidelijke vriendinnen en maken samen een succesvol modeblog: Lovely Wanderlust. In de online omgeving presenteren ze zich als schijnbaar identieke, zelfbewuste, modemeisjes. Echter hun persoonlijke motivatie voor het ophouden van deze duo-identiteit blijkt volkomen verschillend.

Beeld -

Aflevering 4, HiChristina, Fritz & Christina
Onder de naam 'HiChristina' organiseren Fritz en Christina events waar hardwerkende New Yorkers eens 'lekker gek' kunnen doen. Hun rotsvaste vertrouwen in elkaars genialiteit geeft hen het zelfvertrouwen en de overtuigingskracht die nodig is voor hun excentrieke missie.

Beeld -

Aflevering 5, Mark & AA
Net als veel andere stellen die al lang samen zijn hebben Mark en AA niet alleen een balans gevonden in hun rolverdeling ten opzichte van elkaar, maar zijn ze ook qua uiterlijk op elkaar gaan lijken. Echter na al die jaren heeft het statusverschil tussen AA, die een gevierde kunstenaar is, en Mark die een baan heeft op een architectenkantoor een duidelijke stempel achtergelaten op hun relatie tot elkaar en tot henzelf.

Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden