Stijgers en dalers van 2007

    • Joost Karhof..

+++ Matthijs van Nieuwkerk

Hij is alomtegenwoordig. Er zal een moment komen dat het land Matthijs-moe is. Zo gaan die dingen als je elke dag op televisie te zien bent, zelfs Paul de Leeuw neemt af en toe een sabbatical. Aan de andere kant, misschien moet Van Nieuwkerk juist nog méér op televisie en zijn Matthijs-moeie mensen gewoon een beetje televisiemoe, moeten ze even naar buiten. Hoe dan ook, die discussie speelt op z'n vroegst pas in het televisieseizoen 2009, waarin hij naast DWDD ook Zomergasten en alle journaals presenteert.

- Susan Smit

Er is niks mis met zelfpromotie, schrijfsters op hakken, chicklit, spiritualiteit, reïncarnatie, historische romans over zigeunermeisjes, witte of zwarte heksen, Goedemorgen Nederland, dwepende HP/De Tijd-scribenten, communicerende bomen, vrienden-van-Kluun en lange blonde ex-fotomodellen. Maar graag iets minder Susan Smit in 2007.

- - - Bridget Maasland

Ze wilde iets met nieuws en actualiteiten. Dat ze haar zo lang op de bank hielden voor ze NSE mocht presenteren viel haar zwaar. Ze mokte eerst intern en later ook naar buiten. Als ze niet iets journalistieks mocht doen, had ze net zo goed bij BNN kunnen blijven. Jammer dat de programmaleiding haar gezeur honoreerde, of had ze dit ook contractueel laten vastleggen? Hoe dan ook, de talkshow die ze mocht doen omdat haar nu eenmaal iets was beloofd, werd een fiasco. Is wel goed als navigatiestem in de auto.

Wie gaan we het komend televisiejaar zien en met wat? Volkskrant magazine blikt vooruit en geeft, ongevraagd, advies.

Aldith Hunkar wordt de Nederlandse Oprah en Bridget Maasland doet het vooral goed als navigatiestem in de auto.

- - John de Mol

Het is een publiek geheim: eigenlijk vindt iedereen Talpa/Tien een ontzettend goede zender met allemaal ontzettend goede programma's en houden de perikelen in De Gouden Kooi al tijdenlang het land in bedwang. Maar ja, Holland is Holland en John de Mol steekt zijn kop boven het maaiveld. Dáárom schakelt men expres en massaal over naar andere zenders, ook op momenten dat daar heel weinig te zien is. Ook in 2007 is dit alles weer de schuld van de media.

++ Step Vaessen

Niks doorgeefluik van onderbelichte woestijngrot-tapes en slecht verstaanbare cassettebandjes. Al Jazeera is geen spreekbuis van Osama Bin Laden-adepten, maar met afstand de hipste diep-multiculturele zender, en zeker zo objectief als CNN of willekeurig welk Amerikaans nieuwsstation. NOS-verslaggever Step Vaessen runt en presenteert de Indonesische tak en is in die hoedanigheid in Nederland vooralsnog alleen buiten de Randstad op de kabel te zien - wat toch vrij absurd is.

+ Arie Boomsma

Bedacht en ondersteunde de jongerencampagne voor de ChristenUnie, profiteert komend seizoen dan ook optimaal van de alleen nog af te formeren christen-rode coalitie. Religie is terug met Boomsma als bovenmatig gespierd en symmetrisch televisieanker, in dienst van de EO én het duivelse BNN - waar helemaal niemand meer van opkijkt, ook niet in 2007. Heeft sinds kort een nieuw kapsel dat zijn serieuzere kant lijkt te benadrukken. Zou vanaf nu ook 'nee' moeten zeggen op de uitnodigingen van Sterrenslag.

+++ Leon Verdonschot

Die kale van die talkshow, kom hoe heet-ie, die Cees Geel ja. Wat een schertsfiguur. Even dachten we dat het door zijn gladgeschoren kale hoofd met ietwat louche blik kwam, maar zoals wel vaker bleek uiterlijke schijn bedrieglijk. Zijn evenknie heet Leon Verdonschot, aan de buitenkant dan. Had die jongen genomen, Talpa! Het levende bewijs dat je zelfs met Limburgse tongval tot grote hoogte kunt stijgen. Nieuwe talkshowtalenten zijn nauwelijks te vinden, heet het in Hilversum. Wij gokken op het naturel van Verdonschot, breed inzetbaar.

++ Aldith Hunkar

Doet ze niet slecht hoor, dat Journaal, maar een ambitieus mens wil meer. Wie zo gelukkig is als Sacha de Boer en Rick Nieman hoeft niets anders, maar Aldiths gezicht verraadt onvrede onder de professionele lach. De discussie onder vrouwelijke presentatoren over wie de Nederlandse Oprah moet worden, verstomde vorig jaar, maar zal in 2007 weer volop gevoerd worden. De verrassende winnaar, behalve voor kenners, wordt Aldith Hunkar. Weerbarstig, intelligent, met kartelrandjes.

++ Maurice de Hond

Wat nou exit Maurice de Hond? Hoezo, schoenmaker blijf bij je leest? Wie zijn dossier over de Deventer moordzaak heeft gelezen, moet erkennen dat De Hond stevig spitwerk heeft geleverd. Al lag het mes niet in het graf van de weduwe. Als opiniepeiler krijgt hij ook gelijk. Hij voorspelde na de moord op Fortuyn Italiaanse toestanden, het zou kabinetten regenen. Dit jaar valt er weer een.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden