De boekenluisteraar Mijn bijzonder rare week met Tess

Stiekem luisteren onder de dekens

Hugo Blom leidt u door de wereld van het luisterboek.

Anna Woltz: Mijn bijzonder rare week met Tess Beeld Querido

Het was een jarenlang, zenuwslopend spel tussen mij en de volwassenen. Met zaklampen, deken-als-tent-constructies, extra verduistering voor de ramen, lichtspleten onder de deur dichtstoppend met ondergoed en sokken – dat alles teneinde ontdekking te voorkomen. Dan moest namelijk het licht uit, het boek dicht, of erger nog, werd het meegenomen naar beneden. We schrijven kortom de prehistorie, want dit verhaaltje zal alleen mensen boven de 40 nog bekend voorkomen. Wie tegenwoordig nog niet wil slapen, ligt met z’n telefoon in bed, en daar is zoals we allemaal weten geen ontdekken, geen onttrekken, geen verbieden aan. Toch denk ik dat in een absoluut leesverbod nog weleens de oplossing voor de ontlezing zou kunnen liggen. Immers, alles wat verboden is, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op iedereen tussen de 10 en de 20 (en daarboven natuurlijk). Morgen sluit de Boekenweek voor Jongeren, overmorgen begint de Kinderboekenweek. Aan het CPNB zal het allemaal niet liggen, dat propageert lustig verder. 

Ik wierp even een blik op de site van de Boekenweek voor Jongeren, die opent met een mooi filmpje waarin drie auteurs, Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow een fragment voorlezen uit 3PAK, een geschenkbundel die speciaal voor de week werd geschreven. Vertel verder, dacht ik, toen het filmpje na 33 seconden stopte, want het zag er goed uit en het klonk goed. Ik betrapte mezelf erop dat ik al zo in de luistermodus zit dat, wanneer het even kan, ik me liever laat voorlezen, maar voor het vervolg zou ik toch een boek moeten kopen, waarna ik de bundel erbij cadeau zou krijgen. Het filmpje is een mooie aanzet, en misschien komt er volgend jaar wel een hele voorleesfilm. Van de drie schrijvers zijn alleen van Woodrow luistertitels beschikbaar. Ze schrijft jeugdthrillers en daarvan zijn er twee voorgelezen, Verwoest en Buitenspel, allebei door actrice Eva Damen. Het eerste boek neemt iets meer dan 6 uur in beslag, Damen heeft een mooie stem en leest heel zorgvuldig. Wat dit boek nu precies tot een jeugdthriller maakt, kan ik moeilijk onderscheiden. Spannend verhaal, luister zelf maar.

Anna Woltz schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, getiteld Haaientanden, dat helaas niet meteen als luisterboek beschikbaar is, maar een klein deel van de 24 boeken die ze sinds 2002 schreef wel. Vijf om precies te zijn, waaronder Mijn bijzonder rare week met Tess. De verfilming van dat boek maakt dezer dagen kans op een Gouden Kalf voor Beste Film en Beste Scenario op het Nederlands Filmfestival en vorig jaar werd van Gips al een feelgood-kerstserie gemaakt. Dit boek heeft de schrijfster zelf voorgelezen en dat deed ze met overtuiging, maar het kan beter.

Bijvoorbeeld door acteur Tim Murck, de voorlezer van Mijn bijzonder rare week met Tess, dat als doelgroep kinderen van 10 jaar en ouder heeft. Ik ga even onder de dekens liggen, het duurt maar 3 uur en 11 minuten, dus voor 12 uur ’s nachts heb ik het wel uit. Murck houdt de vaart erin tijdens het voorlezen, heeft een heldere toon en zo schiet het allemaal lekker op. O, wacht, ik hoor iemand de trap opkomen; snel het licht uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden