Stevige handtekening van Mackenzie onder programma Holland Festival

Een openingsavond met alleen maar Turkse muziek in theater Carré, een fotoproject en live-evenement van Adelheid Roosen en Nazmiye Oral die de wijk ingaan, een speciaal pakket voorstellingen voor een jong publiek, een hippe Japanse animatie-popopera, gratis kunst in openbare ruimten en een specifieke aandacht voor de vrouw in producties als Lulu en You are my destiny van de Spaanse furie Angelica Liddell.

Hein Janssen
Artistiek directeur van het Holland Festival Ruth Mackenzie (L). Beeld anp
Artistiek directeur van het Holland Festival Ruth Mackenzie (L).Beeld anp

Het is duidelijk: meteen al in haar eerste jaar als opvolger van Pierre Audi heeft Ruth Mackenzie, de nieuwe artistiek leider van het Holland Festival, een stevige handtekening onder het programma gezet. Vandaag maakte ze tijdens een persconferentie in Het Muziekgebouw aan het IJ het festivalprogramma 2015 bekend. Meer dan ooit worden daarin bekende namen en gezelschappen gecombineerd met nieuwe locaties (waaronder Podium Mozaiek in Amsterdam West en het Museumplein) en uitingsvormen (performances, projecten op straat, een Prom-festival van twaalf uur).

'Wij gaan nieuwe regels maken, en met oude regels breken. Wij gaan met respect voor tradities ook nieuwe wegen zoeken.' Dat zei de Britse MacKenzie in haar toespraak die ze overigens uitsprak in het Nederlands, met een charmant Engels accent. Ze gaf hoog op over kunstenaars aals Ivo van Hove, Pierre Audi en Robert Wilson, maar haalde ook Beckett aan: 'Faal opnieuw. Faal beter'. Om te onderstrepen dat kunst altijd moet ontregelen en nieuwe impulsen moet vinden.

Opvallende onderdelen

De aandacht voor Turkije manifesteert zich in maar liefst vijf evenement, met de openingsavond Songs across the Bosporus op 30 mei in Carré als meest prominente. Hierin speelt een avondlang de folkgroep Kardes Türküler, met muziek uit alle delen en in alle stijlen die Turkije kent. Gasten zijn Candan Ercetin, de klassiek geschoolde diva van de Turkse popmuziek en de Turks-Nederlandse zangeres Karsu Dönmez. Daarna volgen concerten in onder meer Paradiso en Podium Mozaïek.

Opvallende onderdelen in het programma zijn de Spaanse theatergroep La Fura dels Baus met M.U.R.S. en Robert Wilson die zichzelf regisseert in Becketts Krapp's Last Tape. De Spaanse performer Angelica Liddell komt met haar nieuwe productie You are my destiny en de Engelse singer-songwriter Keaton Henson treedt eenmalig op in Het Concertgebouw, begeleid door Amsterdam Sinfonietta.

Ai Weiwei

Componist, dirigent en muziekvernieuwer Pierre Boulez wordt dit jaar 90 en het Holland Festival viert dat met drie speciale concerten, waaraan wordt meegewerkt door Asko/Schönberg, Slagwerk Den Haag, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. De Japanse popopera The End (van het animatie-fenomeen Hatsune Miku) en Koeien van Misha Mengelberg zijn opvallende onderdelen in de sector muziektheater. Arnoud Noordergraaf brengt zijn nieuwe opera As big as the sky waarvoor het toneelbeeld wordt ontworpen door de Chinese kunstenaar in ballingschap Ai Weiwei.

Theatervoorstellingen komen onder meer van Toneelhuis Antwerpen (Passions Humaines van Guy Cassiers en Erwin Mortier), Gorki Theater Berlijn (Der Untergang der Nibelungen) en Tsjechovs Ivanov (met Russische acteurs) in regie van Luc Bondy. Boris Charmatz (Manger), het Cullberg Ballet en het Ballet National de Marseille/ICKamsterdam kleuren het dansprogramma.

Ai Weiwei. Beeld reuters
Ai Weiwei.Beeld reuters

Nieuwe traditie

Traditiegetrouw brengt een aantal Nederlandse topgezelschappen in het Holland Festival zijn première uit. Toneelgroep Amsterdam met Kings of war (waarin drie koningsstukken van Shakespeare worden samengevoegd), het Nationale Ballet met Cool Britannia (met nieuw werk van David Dawson en Christopher Wheeldon) en De Nationale Opera met Lulu van Alban Berg in regie van William Kentridge. Lulu is ook te zien op 23 juni te zien in Park Frankendael in Amsterdam-Oost.

Het Holland Festival 2015 introduceert een nieuwe traditie: 12 Hour Prom, een promenadeconcert (naar het voorbeeld van de Royal Albert Hall in Londen) in Het Concertgebouw dat twaalf uur gaat duren. Met optredens van onder meer Eva-Maria Westbroek, Amsterdam Sinfonietta, Anna Calvi, het Metropole Orkest en een afterparty met verschillende dj's.

De New Yorkse kunstenaar Liam Gillick presenteert op het Museumplein in samenwerking met het Stedelijk Museum de installatie All-Imitate-Art. Het Holland Festival gaat zich onder de noemer 'Red de fagot' ontfermen over de teloorgang van het houten blaasinstrument. Het festival wordt op 28 juni afgesloten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden