Stevige grappen over het allochtone geluk in de polder

THEATER..

PATRICK VAN DEN HANENBERG

Dogla, waarheen? door Mike Ho Sam Sooi. Muziek: Harto Soemodihardjo. Theater Cosmic Amsterdam. Tournee.

Dogla laat zich niet gek maken door 'die mannen'. Niet door die zogenaamd welwillende ambtenaren die hem werkervaring willen laten opdoen in Turkije of Suriname. Niet door Jan en zijn maten, en ook niet door Bolkestein. Tegen iedereen die hem liever ziet gaan dan komen zegt hij: 'Ik blijf.'

Dogla is gelukkig in de polder. In zijn lijf komen bijna alle continenten tezamen, maar hij voelt zich hier thuis. Hij neemt het duffe stokbrood en komkommer op de witte feestjes voor lief. Want hij weet dat hij altijd wel aan een vrouw blijft plakken die ongelukkig is omdat haar man 'de beursnoteringen in zijn ballen' heeft.

Toch is hij niet helemaal gerust. Zijn twee twatwa's, zijn zangvogeltjes waarmee hij wedstrijden wint, fluiten niet meer. Alsof ze de dreiging in de lucht voelen.

Mike Ho Sam Sooi is in zijn leven constant heen en weer geslingerd tussen Nederland en Suriname. Zijn Chinees/Duits/Portugees/Afrikaans/Surinaamse achtergrond maakte het soms enigszins verwarrend, maar uiteindelijk heeft hij zijn plek in Nederland gevonden.

Na vele jaren bij De Blauwe Maandag Compagnie, het RO Theater, Mickery en het Noord Nederlands Toneel voelde hij de noodzaak om zijn allochtone verhaal te vertellen.

Het is een mooi doorkijkje geworden van de Nederlandse samenleving. Met frisse liedjes, platte one liners en venijnige uithalen. Buitengewoon geestig is het deel waarin duidelijk wordt gemaakt dat Nederland zich volkomen belachelijk maakt in het gevecht tegen Adviseur van Staat Bouterse.

Soms komt het vormingstheater eventjes om de hoek gluren, maar dan wordt het direct door een paar stevige grappen vol zelfspot weer weggeduwd. Alleen in het zeurderige slotlied heeft Ho Sam Sooi zich niet kunnen inhouden. Dan is hij eventjes de zieligerd die hij in het uur daarvoor gelukkig weigerde te zijn.

Patrick van den Hanenberg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden